Kala: Kriminální skutek lze spáchat v souladu se zákonem

Praha – Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zřejmě po vyšetřování ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) zaměří svou pozornost i na další státní úřady. V pořadu Interview ČT24 to řekl viceprezident NKÚ Miloslav Kala. Kontrola totiž ukázala, že je možné spáchat téměř kriminální skutek, který ale v ničem neporušuje zákon. Úřad se tak chce zaměřit především na výkonnostní audit a nalézt fakta odhalující náznaky korupce ve státních úřadech.

Podle Kaly je zřejmé, že „byznys rýžování státních peněz“ se Česku nevyhnul. Kala nevyloučil, že vyšetřování může po ministerstvu práce a sociálních věcí čekat i další státní úřady. „Jsme přesvědčeni, že dnes lze spáchat nehospodárný a možná až kriminální skutek sérií jednotlivých kroků, které jsou v souladu se zákonem,“ uvedl.

NKÚ podle něj zaznamenal za poslední tři roky zásadní posun. „Snažíme se přejít od kontroly legality (…) k tomu, čemu říkáme výkonnostní audit. Česky asi nejlépe měření hodnoty za peníze,“ vysvětluje Kala. Právě v těchto případech může NKÚ narážet na náznaky korupce. „Zjišťujeme, že za velmi významné peníze stát nedostává odpovídající hodnotu. Troufl bych si říct, že se tak dělo skoro na všech úřadech,“ podotkl.

Kontrolu na MPSV plánuje NKÚ už rok

Kontrolu MPSV  může podle Kaly zkomplikovat vyšetřování policie v souvislosti s obviněním bývalého náměstka Šišky. „Vyhodnotili jsme rizika spojená se zřizováním úřadů práce. Následně se objevily první signály o IT zakázce (…) Kontrola začne někdy v listopadu tohoto roku (…) Trestní stíhání může tu kontrolu trochu zkomplikovat tím, že nevíme, jestli některé doklady teď nejsou na policii. Ale s tím se vypořádáme, na to jsme zvyklí,“ doplnil.

Vláda dnes vzala na vědomí další zprávy nejvyššího kontrolního úřadu týkající se například nedostatků v pracích finančních úřadů nebo chybách ve fungování České exportní banky. Sám Kala byl reakcí vlády v některých směrech pozitivně překvapen. „Pan ministr financí Kalousek konstatoval, že skutečný stav v České exportní bance je ještě vážnější, než jak ho popisuje NKÚ. Opatření, která v této oblasti pan ministr navrhoval, hodnotíme jako dostatečná,“ podotkl.

Česká exportní banka podle zjištění NKÚ neoprávněně poskytla úvěry ve výši 8,2 miliardy korun. „Celkově se ukázalo, že náš úřad umí zacílit na nějaký velký problém. Řešení ale potom záleží od exekutivy,“ dodal. Sám se zamýšlí, koho by rád v čele svého úřadu viděl. Ivan Fuksa (ODS) by mu ale nejspíš nevadil. „Já bych se tomu nebránil, to záleží na Poslanecké sněmovně. Já jsem byl poslancem za ČSSD (…) To kolegium má být pestrý orgán.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)