Metanolová aféra: další otrávený, policie zajistila šest set tisíc korun

Ostrava - Toxickým alkoholem se otrávil další člověk. Třiašedesátiletý muž je hospitalizovaný v jedné z nemocnic na Frýdecko-Místecku. Jeho zdravotní stav je vážný. Kriminalisté z Moravskoslezského kraje v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili dalšího člověka z Ostravy. Na účtu obviněného muže ze Zlínska se zase policii podařilo zajistit 599 tisíc korun. Jde podle nich o výnos z trestné činnosti, která by měla souviset s metanolovou kauzou.

Záchranáři přivezli muže do nemocnice v noci na dnešek. „Nejprve se u muže projevily zdravotní obtíže. Už ve velmi vážném stavu byl převezen do nemocnice,“ řekla k novému pacientovi krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Podezření na otravu závadným alkoholem už se podle ní potvrdilo. Policisté nyní zjišťují okolnosti, za jakých muž závadnou lihovinu koupil či vypil.

„V souvislosti s kauzou metylalkohol prověřujeme i další okolnosti. K dnešnímu dni jsme provedli 77 domovních prohlídek či prohlídek jiných prostor. Stoupá množství zajištěných věcí důležitých pro trestní řízení, expertiz, výslechů i mnoha dalších úkonů,“ uvedla Holčáková. Výsledkem vyšetřování je i obvinění dalšího dealera alkoholu. Zatím posledního muže kriminalisté obvinili ve středu v Ostravě.

600 tisíc na bankovním účtu

K bankovnímu účtu policii dovedlo oznámení Finančně analytického útvaru ministerstva financí. Vyšetřovatelé následně zjistili, že v září měl jeden z obviněných mužů nechat založit ukrajinskou státní příslušnici dva bankovní účty (běžný a spořící). „Jako disponent k účtům se však měl nechat zapsat právě on. Tento muž měl navíc vše v bance vyřizovat, kdy jako e-mailové spojení uvedl svoji mailovou adresu. V následujících dnech měl prostřednictvím vydané debetní karty vložit na běžný účet celkem 599 tisíc korun, kdy tato částka byla následně převedena na spořící účet,“ uvedla policie na svém webu.

Kriminalisté ze Zlínského kraje muže stíhají pro trestný čin obecného ohrožení. Policie nyní zahájila úkony trestního řízení i pro podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.

Další člověk se otrávil metanolem (zdroj: ČT24)