Volby 2012: Maximálně čtyři kroužky, k urně i s pasem

Praha – Volební místnosti se dnes ve dvě hodiny otevřely a Češi mohou po čtyřech letech zvolit nová krajská zastupitelstva. Třetina republiky volí i do Senátu, a to celkem v sedmadvaceti obvodech, přičemž senátní volby budou pokračovat i příští víkend, kdy proběhne druhé kolo volby. Jak se volí a na co před cestou k urnám nezapomenout?

Volby do krajských zastupitelstev probíhají ve třinácti krajích, přičemž každý z nich představuje samostatný volební obvod. Podle velikosti krajů se potom liší i velikost krajských zastupitelstev a tím pádem i počet mandátů, které voliči svým hlasováním rozdělují. Nejméně jich má nejmenší, Karlovarský kraj, nejvíce zastupitelů má naopak kraj Moravskoslezský. Celkem je v krajských volbách přidělováno 675 mandátů.

O přízeň voličů usiluje víc než 11 300 kandidátů a celkem 93 volebních uskupení. Člen Státní volební komise Václav Henych proto voličům doporučuje, aby po příchodu do volebních místností ještě zkontrolovali se zdejší nástěnkou, zda jsou jejich volební lístky kompletní.

Do volební místnosti je nutné vzít občanský průkaz nebo cestovní pas platný pro Českou republiku, na řidičský průkaz či jiné identifikační doklady volit není možné.

Novotou krajských voleb je možnost udílet preferenční hlasy, čili tzv. kroužkovat, přičemž každý volič disponuje čtyřmi přednostními volbami. „To je změna, která prošla krátce před volbami. Spočívá v tom, že se snížilo procento potřebného počtu voličů, které by kandidáta posunulo na vyšší příčku, z deseti procent na pět,“ dodává Henych.

Pokud volič omylem zakroužkuje kandidátů víc, jsou jeho preferenční hlasy neplatné a volí stranu tak, jako kdyby žádného politika neupřednostnil. Na rozdíl od komunálních voleb také není možné hlasovat napříč politickými stranami. Pokud by do volební obálky zbloudilo víc kandidátek než jedna, lístek je neplatný.

Druhou novinkou krajských voleb je možnost využít voličský průkaz, který člověka opravňuje k tomu, volit mimo své bydliště a mimo příslušný okrsek. Henych ovšem upozorňuje, že se týká voleb jen v rámci jednoho kraje; člověk z Českých Budějovic se svým voličským průkazem například v Olomouckém kraji neuspěje, může ale volit v Písku nebo Jindřichově Hradci.

Volby do Senátu a krajských zastupitelstev probíhají dnes od 14. do 22. hodiny a zítra od 8. do 14. hodiny.

Senátní volby probíhají podle ustáleného dvoukolového systému a za každý volební obvod z nich vzejde jediný vítěz. V prvním kole voliči vybírají ze všech kandidátů. Pokud některý z nich získá víc než 50 procent hlasů, druhé kolo se již nekoná a je automaticky vítězem. V opačném případě o týden později proběhne kolo druhé, v němž se o opětovnou přízeň voličů utkají dva kandidáti, kteří v předchozím kole obdrželi nejvíc hlasů.

Před letošními senátními volbami došlo k úpravě jednotlivých senátorských obvodů, a to proto, aby každý z 81 senátorů v souladu s ústavou zastupoval přibližně stejný počet obyvatel (aktuálně je to v průměru 130 034 lidí).

Krajské i senátní volby se týkají vybraných obvodů v každém kraji; například v rámci kraje Plzeňského budou voliči rozhodovat o obsazení příslušných senátních křesel pro Domažlice a Rokycany. Zatímco obálky pro krajské volby mají šedou barvu, ty senátní jsou žluté.

Jak putuje hlas?

Po uzavření volebních místností otevírá okrsková volební komise volební stránky a zahájí sčítání, to v průměru trvá hodinu, ovšem vše odvisí od velikosti okrsku a také jeho vzdálenosti od přebíracího místa Českého statistického úřadu. Právě sem totiž komise zasílá vyplněný protokol o výsledcích voleb, který po kontrole putuje elektronicky do centrály ČSÚ. Zde prochází kontrolou znovu a je uložen do databáze, čímž se promítne i do grafů výsledů na stránkách volby.cz.

Podle místopředsedy ČSÚ Stanislava Drápala by mohly být první výsledky známy zítra ve tři čtvrtě na tři. „Špička nastane mezi šestnáctou a devatenáctou hodinou a předpokládám, že do 22. až 23. hodiny bychom měli mít sebráno 95 procent výsledků,“ uvedl.