Silný 3. listopad. Po ODS svolává straníky i LIDEM

Praha – Nejmenší vládní strana vicepremiérky Karolíny Peake LIDEM – liberální demokracie bude mít na začátku listopadu ustavující sněm. Jednodenní zasedání se uskuteční v sobotu 3. listopadu v brněnském hotelu International a zvolí vedení strany. Česko tak čeká politický víkend, neboť ve stejný termín probíhá i volební kongres ODS.

O datu ustavujícího sjezdu liberálních demokratů rozhodl přípravný výbor strany. Peake již dříve oznámila, že se strana chce nejprve soustředit na rozvážné budování své struktury, a proto nekandiduje ani v dnešních senátních a krajských volbách.

LIDEM:

Stranu kromě Peake tvoří někteří ministři a poslanci, kteří spolu s ní vstoupili do vysoké politiky v dresu Věcí veřejných. Někdejší vládní stranu ovšem po neshodách opustili a založili vlastní politickou platformu. Ministerstvo vnitra novou stranu zaregistrovalo na konci května.

LIDEM se zatím nepodařilo získat dostatek poslanců na to, aby mohli sestavit vlastní sněmovní klub. Strana se podle Peake považuje za nástupce VV ve vládě. Respektuje prý také původní koaliční smlouvu, kterou Věci veřejné podepsaly se silnějšími vládními partnery ODS a TOP 09.

Strana v září podala oficiální přihlášku do Evropské federace liberálních, demokratických a reformních stran (ELDR). Na začátku listopadu se zástupci LIDEM zúčastní sněmu ELDR v irském Dublinu.

Vzhledem k datu konání ustavujícího sjezdu čeká Česko jen krátce po volbách další intenzivní politický víkend. Od 2. do 4. listopadu totiž rovněž v Brně proběhne podzimní kongres ODS, kde budou členové volit předsedu strany a další členy vedení.