Tři dny se Česko zvelebuje – ruku na to dalo 11 tisíc lidí

Praha - Po celém Česku začíná projekt 72 hodin – Ruku na to! Dobrovolníci především z řad dětí se v něm budou snažit v průběhu tří dnů uklidit nebo opravit místa, která to potřebují. Hodlají tak čistit parky, likvidovat černé skládky anebo kultivovat les. Kromě pomoci svému okolí a přírodě jsou součástí také sociální projekty – například osvětové projekty pro seniory. Akce se na celém území ČR zúčastní kolem 11 tisíc lidí.

Dobrovolníci mohou buď spontánně uspořádat libovolnou prospěšnou akci, nebo ji zaregistrovat na internetových stránkách a přilákat tak větší množství lidí z okolí. Dosud jsou potvrzené akce na zhruba 200 místech.

„Projekty jsme po celý víkend kategorizovali do třech skupin - pomoc lidem, přírodě a svému okolí. Takže máme projekty v domovech pro seniory, kde například v jednom místě budou seznamovat seniory se Skypem, ICQ, Facebookem i obsluhou počítače. Potom jsou zde úklidové akce, čištění koryt, řek, studánek nebo pomoc okolí, kdy se budou čistit autobusové zastávky nebo upravovat ploty v mateřských školách,“ popsal spoluorganizátor Ondřej Šejtka.

Koordinátor projektu Tomáš Hurt:

„Cíl akce je, abychom město nečistili jen my, ale i někdo, kdo má pár minut volna a třeba čeká na autobus.“

Na třídenní akci spolupracují také četné školy. Právě děti do 15 let tvoří většinu dobrovolníků, kteří se zapojí. Projekt úspěšně probíhá už více než 10 let v mnoha evropských zemích a zapojilo se do něj více než 200 000 dobro­volníků. V letošním roce projekt proběhne v podobných termínech také na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Slovinsku, Bosně a Hercegovině.

V rámci projektu lze do těchto států na 72 hodin vycestovat a pomoci jim tam při dobrovolnických aktivitách, zároveň je možné přijmout dobrovolníky ze zahraničí. Projekty mohou být libovolně dlouhé. Může se tedy jednat jen o několikahodinovou aktivitu nebo o třídenní maraton dobrovolnických pra­cí.

„Chceme ukázat to, že v naší republice je několik set tisíc lidí, kteří pracují například s dětmi a mládeží a přes rok pracují naprosto běžně, jen to tak nepropagují a neukazují to na veřejnosti. My chceme upozornit na to, že to, co v průběhu dvou dní ukážeme, naše spolky dělají stále,“ uvedl koordinátor projektu Tomáš Hurt.