Výprask - tak hodnotí volební výsledky zahraniční agentury

Nová politická mapa krajů se vybarvila a převaha oranžové a červené vyvolala mezi levicovými politiky radost. Jedenáct krajů, ve kterých bodovaly ČSSD a KSČM, považují strany v první řadě za vysvědčení Nečasova kabinetu a nepopulárních reformem. Stejně to vidí i zahraniční agentury, agentura Reuters to pak označila dokonce slovem výprask.

Jako výprask hodnotí agentura Reuters propad ODS. Voliči ji tak potrestali za vládní úspory a korupční skandály. Agentura si všímá především neobvykle hlubokého propadu občanskodemokratické voličské základy. Pro ODS totiž hlasovalo je 12,3 procenta voličů, což je zhruba polovina hlasů, které ODS obdržela při minulých krajských volbách v roce 2008. Za největší vítěze považuje agentura KSČM a několik menších lokálních stran, které získaly mnohem více zastupitelských křesel než před čtyřmi lety.   

Volebních výsledků si všímá i německá agentura DPA a rakouská APA. DPA píše o jasném vítězství ČSSD a KSČM a upozorňuje na nízkou volební účast. Rakouská APA pak poznamenává, že daleko za vítězi skončila nejen ODS, ale také TOP 09. Obě agentury pak vypichují zejména situaci v Plzeňském kraji, jakožto jediném kraji, který ODS díky nedávno odvolanému ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi uhájila. Výsledků voleb si všímají i média na Slovensku. Ta ale ve většině případů přebírají informace od českých kolegů. Polský server Rzeczpospolita.pl pak označil vítězství ČSSD a KSČM jako oranžovo-červené tsunami.

Jiří Pospíšil, lídr kandidátky ODS v Plzeňském kraji

„ODS by měla poděkovat Petru Nečasovi za to, že mě vyhodil z vlády, a za to, že jsem mohl takhle v Plzeňském kraji uspět.“

ČSSD obsadila devět krajů včetně celé Moravy

Sociální demokraté slaví vítězství v devíti krajích, a to v Jihočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Zlínském, Moravskoslezském Středočeském, Pardubickém a Olomouckém a na Vysočině. Slaví ale i komunisté, neboť vyhráli v Ústeckém kraji a také těsně před ČSSD v Karlovarském kraji. ODS patří vítězství v Plzeňském kraji, Liberecký kraj ovládli Starostové pro Liberecký kraj (SLK).

Výsledky voleb svědčí podle šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky o nesouhlasu voličů s vládními reformami. „Kromě posílení KSČM je zřetelné oslabení ODS a TOP 09 a to je pro sociální demokracii klíčové,“ prohlásil v sídle strany. 

Nedlouho po ohlášení výsledků voleb do krajských zastupitelstev se už začínají objevovat hlasy o vytváření koalic. Například středočeská ČSSD chce sestavit vyjednávací tým, který se sejde s představiteli všech ostatních stran zvolených do krajského zastupitelstva. Bude s nimi jednat o případné podpoře menšinové krajské vládě ČSSD. Komunisté, kteří v krajských volbách téměř zdvojnásobili dosavadní počet mandátů, se dnes budou radit o tom, co by měli požadovat při povolebních jednáních.

Krajské volby ovládla levice (zdroj: ČT24)