Nečas: Některé Drábkovy kroky se budou muset revidovat

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) řekl České televizi, že se bude muset provést revize některých kroků odstupujícího ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). V této souvislosti zmínil projekt sKaret. Se zavedením systému je úzce spojeno jméno Drábkova exnáměstka Vladimíra Šišky, který je obviněný z podplácení a je ve vazbě. Právě kvůli jeho kauze Drábek na ministerstvu končí.

„Některé kroky provedené panem ministrem Drábkem se ukazují jako minimálně technicky problematické,“ prohlásil premiér. Reagoval na slova ministra zahraničí a Drábkova stranického šéfa Karla Schwarzenberga, který po volební prohře v médiích připustil, že jsou jisté kroky v sociální oblasti, které by vláda a TOP 09 měly trochu zmírnit. Správně prý neodhadly, jaké budou mít dopady.

„Každý si odpovídá za svůj resort. Já s plnou odpovědností šetřil na provozních výdajích státu, abychom nemuseli šetřit na pomoci sociálně potřebným,“ reagoval Drábek a připomněl, že systém sKaret znamená roční úsporu nákladů ve výši čtvrt miliardy korun. Revidovat je podle něj možné cokoliv, je však potřeba se ptát, kdo případné zvýšení nákladů zaplatí.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24

Sociální karty neboli sKarty zavádí Drábkova reforma, v rámci které přešlo od ledna vyplácení veškerých podpor od státu na úřady práce. Původně mělo být ve stejném termínu spuštěno i vydávání samotných karet, nakonec se ale pozdrželo. Projekt sociálních karet má usnadnit distribuci dávek a omezit jejich zneužívání.

SKarty, vzhledem podobné běžným platebním či kreditním kartám, mají sloužit nejen jako průkazky pro příjemce podpor, dávek a příspěvků, ale také k výběru peněz z bankomatů, u obchodníků (cash back) a k placení. Měly by navíc usnadnit komunikaci lidí s úřadem – klient se přihlásí svou kartou tak, že ji přiloží ke čtecímu zařízení. Úředníkům se pak všechny potřebné údaje o příjemci rovnou ukážou v počítači. Speciální verze sKarty budou složit také jako průkaz TP, ZTP či ZTP/P.

DO KONCE ROKU 2012 dostanou sociální kartu příjemci těchto dávek:

  • dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení)
  • příspěvek na péči
  • dávky pro osoby se zdravotním postižením

AŽ V ROCE 2013 bude zahájeno vydávání sKaret pro příjemce následujících dávek:

  • podpora v nezaměstnanosti
  • dávky pomoci v hmotné nouzi

Ministr Drábek se rozhodl ke konci října odejít z vlády - kvůli tomu, že soud poslal do vazby jeho odvolaného prvního náměstka a blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišku kvůli podezření z podplácení. Policie Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení nejméně stomilionové zakázky za stažení stížnosti u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).