Hašek: S komunisty v krajích nemám problém

Brno - Vyjednávání po krajských volbách se rozbíhají. Ve většině krajů si bude koaliční partnery vybírat ČSSD. „Ukazuje se, že nálada voličů v České republice se postupně posunuje směrem k levici. Sociální demokracie legitimně musí přemýšlet o nějakých nových formách diskuse a možné spolupráce s komunisty. Já žádný problém s komunistickými koalicemi na úrovni regionů nemám,“ uvedl v Interview ČT24 Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Na Jižní Moravě se ČSSD vyskytla ve zcela luxusní pozici. Je vítězem a sama si může vybírat koaličního partnera. S oběma dokáže vytvořit stabilní koalici. „Budeme hledat programovou shodu. Tyto věci vyhodnotíme během několika málo dnů. Pozitivně hodnotím spolupráci s KDU-ČSL. Po dnešním jednání je jasné, že našimi koaličními partnery nebudou ODS a TOP 09,“ uvedl Hašek.  

Bohumínské usnesení, které zakazuje spolupráci s KSČM, platí podle Haška jen pro vládní úroveň. „Jsem zastánce Bohumínského usnesení pro centrální úroveň, nicméně ukazuje se, že nálada voličů v České republice se postupně posunuje. Posunuje se směrem k levici a sociální demokracie legitimně musí přemýšlet o nějakých nových formách diskuse a možné spolupráce s komunisty. Já žádný problém s komunistickými koalicemi na úrovni regionů nemám.“ 

Hašek připomněl, že v obcích a městech s komunisty spolupracují ODS, lidovci i TOP 09. „V minulých letech tady byly krajské vlády ČSSD a KSČM, také se nic dramatického nestalo, nikde se neznárodňovalo, prostě fungovaly běžné demokratické principy a reálně se řešily běžné problémy.“ 

Hašek: Je potřeba respektovat 20 procent občanů, kteří komunisty volí

Hašek připustil i úplné zrušení Bohumínského usnesení. „Pro krajskou úroveň je tato věc jasná. Co se týče centrální úrovně, čeká nás vážná diskuse, o tom, jakým způsobem naplnit Bohumínské usnesení, modifikovat, nebo je dokonce úplně zrušit,“ řekl Hašek. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Respektuji to, že lidé volí KSČM. Koneckonců je to jedna z demokratických politických stran. Kdyby politická reprezentace v roce 90 rozhodla, že komunisty zakáže, tak bychom dnes neřešili problém co s komunistickou stranou. Ale to se nestalo. Čili je potřeba mít respekt kvůli 20 procentům občanů, kteří komunisty volí. Otázka je, nakolik je dnes KSČM reformovanou levicovou stranou.“ 

Hašek: Komunisté dluží omluvu české společnosti

Hašek uvedl, že si velmi obtížně umí představit vládní koalici s komunisty po příštích parlamentních volbách. "V situaci, kdy tu máme lidi, kteří chodí klást věnce na hrob Klementa Gottwalda… Máme tu tisíce sociálních demokratů, kteří byli perzekuování po roce 1948, někteří dostali dlouholeté tresty kriminálu, někteří byli popraveni. To jsou věci, které si musí sociální demokracie vnitřně vyříkat předtím, než vytvoří vládní koalici. Komunisté v tomto ohledu dluží omluvu české společnosti. Dluží ji i sociální demokracii.

Robert Fico by měl být pro českou levici vzorem

Haškovým vzorem je Robert Fico. „Osobně by se mi nejvíc líbil slovenský model. Robert Fico na něm pracoval řadu let, ale podařilo se mu dokonale vysát ten levicový, levostředový prostor na Slovensku a výsledkem bylo to, že v posledních parlamentních volbách Smer získal více než 50 procent. To si myslím, že by měl být vzor a takový tajný sen pro českou demokratickou levici,“ uzavřel Hašek.