120 tisíc neplatných volebních hlasů: Chyba, nebo bojkot?

Praha - Víkendové volby přinesly dosavadní tuzemský rekord v počtu neplatných hlasovacích lístků. Volební komisaři jich napočítali skoro 120 tisíc. Podle některých politologů jde o nový trend - bojkot mladých voličů. Druhým důvodem jsou zmatky s volebními obálkami.

Ve volebních místnostech panovaly hlavně zmatky kolem barvy obálek. I přes rady volební komise vložila řada lidí hlasy pro krajské zastupitele do žluté obálky, která ale byla určena senátorským kandidátům. Například v Teplicích byl neplatný každý desátý hlas. Nárůst neplatných lístků ale hlásí ze všech regionů. V Pardubickém kraji jich napočítali čtyřikrát víc než při posledních volbách. V Karlovarském kraji až třikrát víc.

„Skutečně lidé zaměňovali obálky, byli zděšení, nevěděli, hlavně ti staří lidé,“ řekl ČT místostarosta Krupky a kandidát na senátora Jaroslav Dubský (KSČM). Podle primátora Teplic a kandidáta na senátora Jaroslava Kubery (ODS) přitom stačilo málo. Například na obálky natisknout nápis „Senát“ nebo „krajské volby“. Pomohlo by i to, kdyby volební lístky měly stejnou barvu jako příslušné obálky.

Počet neplatných hlasů vzrostl o šedesát tisíc

Ministerstvo vnitra se ale brání tím, že barvy obálek byly stejné i v minulosti. „Vycházejí z právních předpisů a neměnily se za posledních několik voleb,“ uvedl Václav Henych ze Státní volební komise ministerstva vnitra. Resort ale přesto do budoucna chystá změnu zákona. Při souběžných volbách by pak stačila obálka už jen jedna.

Politologové ale mají na množství neplatných hlasů i jiný pohled. Šlo podle nich o cílený bojkot voleb. „Je evidentní, že je to jakási forma protestu, že občané nechtěli jen být skryti za počtem volební neúčasti,“ domnívá se politolog z Univerzita J. A. Komenského Lukáš Novotný.

Reportáž Pavly Kubálkové a Petry Tachecí (zdroj: ČT24)