Metanol ve skladu oficiálního distributora Likérky Drak

Zlín - Láhve tuzemáku s etiketami Likérky Drak, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla minulý týden ve skladě ve Zlíně, obsahovaly 50 procent metanolu. Sklad patří společnosti Verdana, která je v tuzemsku výhradním distributorem výrobků Likérky Drak. K distribuci bylo připraveno 7 600 lahví o obsahu 0,42 litru. Takové množství by mohlo usmrtit tisíce lidí. Na sklad upozornil policii a celníky anonym. Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga už byl na policii předveden k podání vysvětlení.

Laboratorní analýza odebraných vzorků prokázala, že v litru absolutního alkoholu bylo téměř 536.000 miligramů metanolu, znamená to tedy, že metanol a etanol byl míchán do výrobku půl na půl. Policie nyní zjišťuje, odkud metanol pocházel. Podle policejní mluvčí Jany Macalíkové se bude prověřovat, zda existuje napojení na sklad v Opavě, odkud se toxický alkohol šířil po ČR. 

Sklad ve Zlíně je v poměrně rušné průmyslové zóně, o jeho existenci ale prakticky nikdo nevěděl. „Je zavřený po dobu běžného dne, tam nikdo, žádný pohyb nebyl,“ řekl ČT zaměstnanec sousední firmy. Podle jednatele likérky Pavla Čanigy jde o absolutní nesmysl a výsledky rozborů je překvapen. Dozvěděl se je prý až od zpravodaje ČTK, nikoliv od SZPI, jejíž kroky považuje za součást strategie, která má likérku zničit. 

Sklad společnosti Verdana
Zdroj: ČT24

SZPI minulý týden nalezla v tomto skladu - navíc neregistrovaném pro provoz potravinářského podniku, což sklad lihovin ze zákona je - přes 30 tisíc láhví a šestilitrových plastových barelů s lihovinami z produkce společnosti Likérka Drak, které nebyly označeny výrobní šarží, jedná se tedy o lihoviny neznámého původu. SZPI nyní odebírá další a další vzorky, které jsou analyzovány.  

Unie výrobců a dovozců lihovin, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Potravinářská komora ČR navrhují vládě, aby zakázala prodej alkoholu na stáncích, zavedla celní dozor ve výrobě lihu a také aby vznikly speciální kolky pro výrobky pěstitelských pálenic. Tato opatření mají podle nich omezit černý trh s lihovinami. 

Likérka Drak byla spojována už od začátku s metanolovou aférou. Firma se ale bránila tím, že se její značka stala obětí nelegálních výrobců. Etikety na nádobách s kontaminovaným alkoholem, které byly zabaveny v Příbrami, označila firma za padělky. Rozbory v jejích výrobcích dosud škodlivé látky neprokázaly. Likérka Drak vznikla v roce 2002. Vyrábí 20 druhů lihovin. 

Metanolová aféra vypukla před měsícem a v Česku si vyžádala 28 životů. Policie již obvinila tři lidi z úmyslného obecného ohrožení, za což jim hrozí 12 až 20 let vězení, případně vyjímečný trest.