Zatčen jednatel Draku, po jednateli Verdany vyhlášeno celostátní pátrání

Praha - Policie vyhlásila celostátní pátrání po Robertu Sedlaříkovi, jednateli společnosti Verdana. V jejím zlínském skladě našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce tisíce láhví tuzemáku značky Drak, které obsahovaly 50 procent metylalkolholu. Od čtvrtka se proto tyto láhve vyrobené po 1. lednu 2012 nesmí na trhu prodávat. Už včera policie zadržela jednatele likérky Pavla Čanigu. Oba muže podezírá z trestného činu ohrožení zdraví obyvatel závadnými potravinami. Celníci od rána ve skladu likvidují závadný alkohol.

Podle krajské policejní mluvčí Jany Macalíkové policie dvaačtyřicetiletého Čanigu podezírá z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Obviněn dosud nebyl, policie by měla rozhodnout zítra. Čaniga policii vysvětluje původ láhví tuzemáku z jeho likérky, které obsahovaly padesát procent metanolu. Na láhvích navíc chyběly šarže. Jejich absence by mohla krýt nelegální manipulaci s lihem - celníci proto prověřují i daňový únik.

Robert Sedlařík
Zdroj: ČT24

V nelegálním skladu společnosti Verdana ve zlínské lokalitě Rybníky bylo nalezeno více než 3 tisíce litrů podezřelé lihoviny. „V láhvi Tuzemák Originál o obsahu 0,42 litru laboratoř prokázala, že metanol představuje 50 procent veškerého alkoholu,“ cituje MF Dnes mluvčího státní potravinářské inspekce Pavla Kopřivu, podle kterého by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Metanol se přitom do láhví nemohl dostat při výrobě lihu. Tak velké množství musel někdo do láhví později přimíchat, buď záměrně, nebo omylem. „Kdo je původcem tohoto alkoholu, musí došetřit policie,“ říká Kopřiva.

Čaniga byl výsledky rozborů překvapen. „Nechápu to, je to naprostý nesmysl,“ uvedl. Podobně tomu bylo u Sedlaříka, který dříve tvrdil, že jediným problémem u alkoholu ve skladu byly nečitelné šarže u některých výrobků, které prý budou po opravě uvedeny do prodeje. V úterý však po oznámení inspekce Sedlařík svůj mobilní telefon nezvedal a večer jej měl vypnutý.

Čaniga byl už za nelegální alkohol souzen

Čaniga byl v souvislosti s alkoholem už jednou před soudem. Prvoinstanční soud ho nejprve odsoudil k pěti a půl letům za to, že spolu se společníkem nakupoval nelegálně vyrobený alkohol a lepil na něj originální etikety. Nakonec ho ale viny zprostil. Podle soudů k tomu ale přispěl i fakt, že policie nezákonně provedla prohlídku jiných prostor a u soudu tak chyběly klíčové důkazy.

Metanolová aféra vypukla na začátku září, vyžádala si 28 životů a další lidé budou mít doživotní následky, zejména poškozený zrak. Stíháno je několik desítek lidí. Dva údajní původci otravy a distributor pančovaného alkoholu jsou obviněni z úmyslného obecného ohrožení se sazbou 12 až 20 let, případně výjimečný trest.