Drábek ustupuje: Osamělí důchodci o příspěvky na bydlení nepřijdou

Praha – Dávky na bydlení, které dostávají osaměle žijící důchodci, nezaniknou úplně. Zmírnit sociální škrty, které na příští rok plánuje vláda, totiž připustil ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Už v úterý to naznačil i ministr financí Miroslav Kalousek. Podle Drábka jde ale o jedinou změnu, na kterou je ochoten přistoupit. „O žádných dalších úpravách jsme se s ministrem Kalouskem nebavili,“ řekl Právu Drábek. Narážel tím na slova stranického šéfa Karla Schwarzenberga, který podle Práva Kalouskovi uložil, aby promyslel možnosti, jak zmírnit sociální politiku.

Rušení příspěvků na bydlení pro osamělé důchodce se mělo dotknout asi 20 tisíc lidí. „Jsou to z našeho pohledu lidé, kteří nemají možnost si sami pomoci, nemohou si v řadě případů zvýšit svůj příjem například prací,“ uvedl Drábek.  

Ponechání příspěvků na bydlení osamělým důchodcům ale neznamená, že stát na dosavadní systém dotací na bydlení nesáhne. Vládní daňový balíček počítá se sloučením příspěvku na bydlení s dosavadním tzv. doplatkem na bydlení a posunutím hranice, ze které se dávka počítá. Z necelých 180 tisíc lidí, kterým stát takto pomáhá, mají zůstat napřesrok příspěvky asi 100 tisícům lidí. Změnu, díky které budou příspěvky dále dostávat osaměle žijící důchodci, kteří se svojí penzí stěží vyžijí, předloží poslanci jako pozměňovací návrh během druhého čtení vládního daňového balíčku. Příspěvek na bydlení se navíc nadále má počítat z 80 procent důchodu, bude tak vyšší.

Omezením příspěvků na bydlení chtěl stát ušetřit 1,4 miliardy korun. Ponechá-li peníze osamělým důchodcům, bude úspora zhruba o 300 milionů nižší. Příspěvky a doplatky na bydlení stály loni státní pokladnu souhrnně zhruba 5,5 miliardy korun, letos 7 miliard. 

Malým změkčením škrtů příspěvků na bydlení chce ministr práce a sociálních věcí vyhovět žádosti předsedy své strany Karla Schwarzenberga, který chce zmírnit sociální politiku. O jiném zmírnění sociálních škrtů ministr Drábek neuvažuje – odmítá návrat ke stávajícímu způsobu valorizace důchodů i změnu projektu tzv. sKaret, kterou navrhl premiér Nečas. „V balíčku nic dalšího čistě sociálního není, důchody už jsou schváleny, s těmi se už na rok 2013 hýbat nedá,“ řekl Drábek Právu. O případných změnách vyplácení důchodů od roku 2014 se podle něj dá diskutovat.