Poznejte na vlastní kůži, co zažívá schizofrenik

Praha - Co zažívá člověk trpící schizofrenií? Poznat vnitřní svět schizofreniků může každý na vlastní kůži. Umožní to speciální autobus, ve kterém je pomocí videí, zvuků a hry se světlem simulován pocit, který schizofrenik má. Připravte se na divné hlasy, nepříjemné vibrace, a na pocit, že se s vámi točí celý svět.

Pro veřejnost se otevřel speciální autobus, který bude až do neděle umístěn před Kongresovým centrem v Praze, před vchodem č.10. Uvnitř autobusu je pomocí videí, zvuků a hry se světlem simulován pocit, jaký zažívá pacient se schizofrenií. „Je to projekt, který se nazývá 'cesta dlážděná strachem'. Ti co sem přijdou, mohou zažít to, co zažívá pacient trpící schizofrenií,“ uvedl Jiří Raboch, předseda Psychiatrické kliniky 1. LF UK a FVN. 

„Principem choroby je porucha vnímání a myšlení. Člověk slyší hlasy, které mu něco třeba i přikazují, a porucha myšlení se projevuje tak, že je člověk například přesvědčen o tom, že je proti němu nějaká skupina lidí, že se musí před touto skupinou nějakým způsobem chránit, eventuelně je atakovat. Většina lidí, kteří trpí schizofrenií, nejsou nebezpeční, ale pravdou je, že ta pravděpodobnost, že se budou chovat agresivně, je u nich zvýšená. Ale tehdy, když se neléčí,“ dodal Raboch. 

V Česku se v roce 2011 léčilo s touto poruchou 50 tisíc lidí. Nejrozšířenější poruchou jsou lidé s neurotickými poruchami a s depresemi.

Schizofrenik vnímá více informací, než potřebuje

Nemoc se většinou objeví mezi 15. a 35. rokem, pohlaví roli nehraje. Někteří schizofrenici se zcela vyléčí, u některých jde o chronický stav. Asi 10 procent schizofreniků ukončí svůj život sebevraždou. Příčiny schizofrenie nejsou dosud přesně známy. Schizofrenik vnímá mnohem více informací, než kolik potřebuje, a protože je nedokáže zpracovat, vytvoří si jeho mozek svoji vlastní, přijatelnou realitu. 

Mezi obecné projevy patří nestandardní myšlení, uzavření se do vlastního světa, změněné prožívání a zmatek v pocitech. Typickými schizofrenními příznaky jsou halucinace a bludy, nedostatek vůle a nemožnost prožívat radost. 

Duševní nemoci jsou hlavní téma světového psychiatrického kongresu, který večer začíná v Praze. Zúčastní se ho dvě tisícovky psychiatrů z celého světa.