Lucerna svítí Havlové - soud jí potvrdil vlastnictví celého paláce

Praha - Vrchní soud potvrdil Dagmar Havlové, švagrové exprezidenta Václava Havla, vlastnictví sporné poloviny pražského paláce Lucerna. Havlová tak nyní vlastní celou budovu. O její část se soudila se správcem konkurzní podstaty po společnosti Chemapol Reality, od níž před lety palác odkoupila.

Odvolací senát potvrdil dubnový verdikt pražského městského soudu, který rozhodl, že společnost Chemapol Reality (C.H.R.) prodala Havlové půlku budovy za obvyklou cenu, a vyjmul nemovitost z konkurzní podstaty po zkrachovalé firmě. Předchozí instance podle soudce Michala Kubína správně určila, že se podařilo prokázat obvyklou cenu nemovitosti. „Co se týče určení obvyklé ceny, byla metoda posudku adekvátní,“ dodal soudce.

Havlová podle svých slov potvrzení verdiktu očekávala. „Poslední soud byl velmi věcný a udělal jasné závěry,“ řekla. Spor trval dvacet let a problémy, které mu předcházely, vznikly prý zásluhou některých poradců prezidenta již v roce 1993. „Nyní budu především jednat s bankami, jakým způsobem renovaci Lucerny financovat. Určitě nebude zavřená. V pevné víře, že konečný rozsudek padne tímto směrem, jsem do ní celou dobu investovala,“ dodala Havlová. Počítá se třeba s rozšířením kina.   

Jak šel s Lucernou čas?

Palác Lucerna získali bratři Václav a Ivan Havlovi při navrácení rodinného majetku v roce 1991. O rok později převedl Ivan svoji polovinu na manželku Dagmar, bývalý prezident Václav Havel ale svou půlku prodal společnosti Chemapol. Očekával prý, že společnost vloží až miliardu korun do rekonstrukce paláce. Jenomže společnost pak v roce 1999 prodala i druhou polovinu Dagmar Havlové za 145 milionů korun. Od Havla ale nakoupila o 55 milionů dráž.

Na společnost byl později vyhlášen konkurz a jeho správce označil rozdíl v ceně za nepochopitelný a část paláce, která tou dobou rovněž patřila Havlové, zařadil do konkurzní podstaty. Argumentoval tím, že C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat.

Proč chtěl správce Lucernu?

Slovenská Tatra banka totiž v roce 1999 podala návrh na konkurz C.H.R. a Havlová odkoupila od věřitelů pohledávky vůči firmě ve výši 230 milionů korun. Vzala si na to úvěr jištěný druhou polovinou Lucerny. Celkem 30 milionů zaplatila hotově a na 115 milionů použila pohledávky. Zbytek pohledávek prý firmě prominula. Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou.

Tento krok Havlová napadla u soudu a dvakrát prohrála, loňské rozhodnutí jí ale vrátilo naději. V dubnu 2011 totiž Městský soud v Praze rozhodl, že Havlové patří Lucerna celá; zvrat v případu přinesl nový znalecký posudek. „Nový znalecký posudek zásadně pozměnil dokazování, konstatoval, že kupní cena, jejíž výše činila 145 milionů, není cenou nápadně nevýhodnou,“ upozornila tehdy mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Reportáž Evy Davidové a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)