Klaus udělil dvě milosti - zastavil trestní stíhání

Praha - Prezident Václav Klaus udělil milost dvěma mužům. U Petra Desáka nařídil, aby se nepokračovalo v trestním stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky. Stíhání zastavil i u Roberta Musila, který mu čelil za zanedbání povinné výživy. Podle ústavní novely milosti nově spolupodepsal i premiér Petr Nečas.

Klaus podle informací Hradu přihlédl k tomu, že oba muži nejsou v důsledku těžkých úrazů schopni chápat smysl trestního řízení. V obou případech podal žádost o milost státní zástupce, který v této fázi nemůže trestní stíhání v souladu se zákonem zastavit.

Podpis předsedy vlády nebo pověřeného ministra u rozhodnutí prezidenta o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání vyžaduje nově ústavní novela, kterou se zavedla přímá volba hlavy státu.

Omezení prezidentovy pravomoci prosadila ČSSD. Sociální demokraté ale chtěli kontrasignaci u všech prezidentských milostí. Důvodem byly kontroverzní milosti, které Klaus udělil letos v únoru. Šlo zejména o prominutí podmíněného trestu pro bývalou ředitelku Metropolitní univerzity Annu Benešovou a odklad nástupu do vězení pro podnikatele Tomáše Malinu. Prezident se k myšlence ČSSD postavil odmítavě.