Krátil daně, získaný milion si schoval v pračce

Praha - Protikorupční policie obvinila tři muže ze zkrácení daně ve výši 60 milionů korun při prodeji dobíjecích kuponů do mobilních telefonů. Podezřelé dva Ukrajince a jednoho Slováka zadržela minulý týden středočeská zásahová jednotka, našla u nich jak dobíjecí kupony, tak i ukrytou hotovost ve výši několika milionů korun. Muži jsou nyní ve vazbě a hrozí jim až deset let vězení.

Zadržení jsou podezřelí, že od loňského roku kupovali v České republice dobíjecí kupony do telefonů, a přestože deklarovali jejich vývoz na Slovensko, ve skutečnosti je prodávali prostřednictvím nastrčených firem opět v Česku. Dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie je osvobozeno od daně z přidané hodnoty, podezřelí ale při prodeji karet v Čechách daň do ceny zahrnuli. „Nastrčené prodávající společnosti daňová přiznání k DPH nepodávaly a DPH z prodeje zboží nepřiznávaly a nehradily,“ uvedl mluvčí a doplnil, že stát tak přišel zhruba o 60 milionů korun.

Podle policie zboží od zadržených odebíraly jak české společnosti, tak i vietnamská firma sídlící v pražské tržnici SAPA. Při následných domovních prohlídkách u těchto odběratelů i u zadržených v Praze, Staré Boleslavi a Teplicích kriminalisté zajistili přes čtyři miliony korun v hotovosti, osobní auto údajně užívané k trestné činnosti a telefonní karty v hodnotě dvou milionů. Jeden ze zadržených si podle policistů ukrýval více než milionovou hotovost v pračce.