Patologové asi nezjistí přesnou příčinu smrti zavražděného Vytopila

Brno – Krajský soud řeší vraždu místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila (ODS). Podle patologů už se ale asi nikdy nepodaří zjistit přesnou příčinu smrti, protože nemají k dispozici jeho hlavu. Vrahové zakopali tělo místostarosty v lese nedaleko Ivančic, po hlavě už ale měsíce pátrají kriminalisté.

U soudu dnes znalec soudního lékařství Michal Zelený uvedl, že se při ohledání těla žádná zranění nenašla, což mimo jiné svědčí o tom, že se oběť nebránila. Patologové jsou nyní schopni s jistotou říci jen to, že smrt způsobil útok na hlavu, což znesnadňuje celé dokazování. Státní zástupkyně Iveta Eichlerová proto musí stavět obžalobu na nepřímých důkazech. V pátek bude proces pokračovat výslechem znalců z psychiatrie.

U soudu dnes vypovídal také bratr zavražděného politika Jiří Vytopil, podle něj po bratrovi zbylo podezřele málo peněz. Aleš Vytopil prý běžně disponoval částkou převyšující milion korun, po jeho smrti se ale našlo jen 190 a 140 tisíc korun. Jiří Vytopil pracuje 19 let v bankovnictví a poskytoval bratrovi finanční poradenství.

Vztahy lidí kolem Vytopila
Zdroj: ČT24

Podle obžaloby zabili Vytopila jeho bývalá manželka Radka Pojerová a bývalý partner Vytopilovy milenky Filip Onderka, za což jim hrozí až 18 let vězení. Oba ale svalují vinu jeden na druhého – Onderka tvrdí, že před ním Pojerová Vytopila zastřelila, Pojerová zase bez bližších podrobností vraždu spojuje s Onderkou.

Místostarosta byl podle Onderky zastřelen loni 9. září v brněnském Mariánském údolí. Jeho tělo dvojice podle spisu odvezla do lesíku u Ivančic a tam hlavu uřezala. Tělo pachatelé zahrabali hlínou a ještě předtím posypali vrstvou vápna.