Vedení ČSSD v Libereckém kraji vyslyšelo centrálu a rezignovalo

Liberec - Po neúspěchu v krajských volbách odstoupilo krajské vedení ČSSD v Libereckém kraji včetně předsedy Roberta Duška. Získaných mandátů v krajském zastupitelstvu se navíc vzdají Zdeněk Bursa, Pavel Petráček a Martin Sepp.

„Jak jsem dříve avizoval, tak jsem také dnes rezignoval na funkci krajského předsedy. Totéž jsem doporučil i svým místopředsedům, takže všichni do jednoho dnes rezignovali na své místopředsednické funkce,“ konstatoval pro ČT Dušek. Dodal, že rezignace směřovala k datu konference, aby krajská organizace nezůstala bez vedení a aby okresy měly dostatek času navrhnout kandidáty na předsedu.

Za změnami stojí debakl v krajských volbách. Sociální demokraté, kteří poslední čtyři roky v Libereckém kraji vládli, z 15 křesel obhájili jen sedm a skončili až čtvrtí. Na místa místopředsedů rezignovali hejtman Stanislav Eichler, Zdeněk Bursa, Radek Cikl, Pavel Petráček, Martin Sepp, primátorka Liberce Martina Rosenbergová a Sylva Moravcová. Až na Rosenbergovou a Moravcovou byli všichni i ve vedení Libereckého kraje. „Třicetičlenný krajský výbor vybere na příštím zasedání nové místopředsedy,“ uvedl Dušek. Také oni ale ve funkci zůstanou jen do lednové konference.

Prvními třemi náhradníky na uvolněná místa v krajském zastupitelstvu jsou současný radní pro zemědělství Jaroslav Podzimek, Martina Rosenbergová a Miroslav Králík.

ČSSD tímto krokem zřejmě zvýšila své šance na vytvoření koalice se Starosty pro Liberecký kraj, kteří volby vyhrály. Pro ně bylo dosud nepřijatelné jednat o koalici se zastupiteli zvolenými za ČSSD. Ze sedmi bylo pět členů končícího vedení kraje, které starostové kritizovali především v souvislosti s nezodpovědným hospodařením, špatnou správou krajského majetku nebo zatajováním informací. Nepřijatelní byli zejména Bursa, Sepp a
Petráček. Starostům už komunisté navrhli vytvoření koalice spolu s ČSSD. Vzniklo by tak stabilní uskupení, které by mělo v 45členném krajském zastupitelstvu 30 mandátů.

Starostové ale preferují koalici se Změnou pro Liberecký kraj a ODS. Dohodnout takovou koalici však bude kvůli vzájemné nevraživosti ODS a Změny obtížné. Pokud jednání s ODS zkrachují, v úvahu podle lídra starostů Martina Půty přicházejí ještě tři varianty. "Existuje možnost uzavřít koalici s 23 zastupiteli, vytvořit menšinovou vládu a vytvoření poměrného
zastoupení všech stran v radě," řekl. K povolebnímu vyjednávání se chtějí starostové vrátit v pondělí. Do té doby by měl být i jasnější postoj ODS.

Výsledky voleb – Liberecký kraj
Zdroj: ČT24