Nečas uznal porážku: musíme se zamyslet

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas uznal vítězství sociální demokracie ve druhém kole senátních voleb. ODS podle něj nebyla úspěšná, rozhodnutí voličů musí přijmout s pokorou a zamyslet se nad ním.

Nečas také poděkoval voličům, že nevolili komunisty. ODS měla ve druhém kole celkem deset kandidátů, z nich zvítězili čtyři. Strana uspěla dvakrát v Praze (Daniela Filipiová v Praze 8, v Praze 12 pak Tomáš Grulich), v Jablonci (Jaroslav Zeman) a v Teplicích (Jaroslav Kubera). V horní komoře parlamentu bude mít celkem 15 senátorů, nejméně od vzniku Senátu. 

Pro Nečase by byl solidní výsledek sedm až deset senátorů. „Vše pod tím je neúspěch,“ dodal. 

Případné ústavní většiny levice v Senátu - ČSSD má nyní spolu s KSČM a zemanovcem Vladimírem Drymlem 49 hlasů - se Nečas nebojí. Podle něj to nemá na legislativní proces výraznější vliv. „Ke změně ústavního zákona je nutná dohoda Senátu a koalice. Na tom se nic nemění,“ prohlásil šéf ODS.

Podle Nečase volby ukázaly, že ODS nemá dominantní postavení v Praze. „To ale není nic nového. V roce 2010 Praha poprvé nezvolila nejširší zastoupení ODS, ale tehdy to vyhrála TOP 09. Stejný výsledek se zopakoval i v podzimních volbách,“ komentoval s tím, že se strana s úbytkem voličů potýká již delší dobu.

Svou představu o tom, jak by ODS znovu měla získat své bývalé pozice, prý sdělí až na kongresu ODS, který bude za čtrnáct dní - a rozhodne se na něm o novém vedení strany.