Zelení stojí za úspěšnými nestraníky, chtějí v tom pokračovat

Praha – Po krajském comebacku z minulého týdne si Strana zelených připsala úspěch i v senátním finále. Zásluhou bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové, která kandidovala jako nestraník právě za zelené, a bývalého šéfa SFŽP Libora Michálka (v koalici Pirátů, KDU a SZ) budou mít i oni svůj podíl na senátním rozhodování. Podle šéfa strany Ondřeje Lišky ale není důležité, jestli „zelenou politiku“ budou prosazovat lidé s příslušnou stranickou knížkou. Zelení prý pro další kandidaturu chtějí znovu oslovovat výrazné osobnosti, které mají schopnosti a respekt ve společnosti.

V roce 2008 zelení nezískali ani jeden krajský a senátní mandát. Letos už minulý týden uspěli ve dvou krajích, kde mají celkem 9 mandátů. Do horní komory v zelených barvách pronikli dva nestraníci, a to s výrazným ziskem hlasů. Michálka podpořilo na Praze 2 téměř 75 procent voličů. Jen o něco horší výsledek si v Brně připsala Wagnerová.

Podle předsedy zelených je právě Senát místo, kam by měli směřovat hlavně respektované osobnosti, kteří se v různých oblastech osvědčili. „Horní komora je místo, kde nemá hrát nejdůležitější roli stranická knížka, ale schopnosti a integrita,“ dodal. I kvůli tomu by například Michálek, nominovaný Piráty v koalici se zelenými a lidovci, mohli posílit právě klub KDU-ČSL.

  • Eliška Wagnerová zdroj: ČT24
  • Libor Michálek slaví v pražské kavárně autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK

„Koaliční smlouva mezi KDU-ČSL, zelenými a Piráty, týkající se povolebních kroků Libora Michálka, zní tak, že pokud bude potřeba pro zachování lidoveckého klubu v Senátu jeho hlas, tak ho poskytne. Pokud to nebude takto, tak umožní vznik senátorského klubu, ve kterém budou mít zelení výraznější slovo,“ dodal Liška.

Rozhovor s Ondřejem Liškou (zdroj: ČT24)