Muž volil komunistu, ten ale skončil bez hlasu

Brno – První stížnost na průběh senátních voleb už dorazila k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) do Brna. Týká se hlasování v prvním kole na Šumpersku, podrobnosti ale soud zatím odmítl zveřejnit. Podle dřívějšího článku serveru iDNES.cz měl stížnost podat jeden z voličů, který hlasoval pro kandidáta KSČM Františka Mencnera. Ten ale podle výsledků v jeho okrsku nedostal ani hlas.

Podle informací serveru posiluje pochybnosti fakt, že v dotyčném okrsku nezískal Mencner ani jeden hlas, oproti desítkám hlasů v okolních devětadvaceti okrscích. Muž, který měl stížnost podat, vyloučil možnost, že by při hlasování udělal chybu. Pro Mencnera prý hlasoval v prvním kole senátního klání i další člen rodiny, ovšem ani tento hlas se ve výsledné tabulce neobjevil.

V Šumperku v prvním kole senátních voleb bojovalo o hlasy devět kandidátů, z nichž uspěli Zdeněk Brož (za KDU-ČSL) a Miloslav Vlček (ČSSD). Brož dostal 7 578 hlasů (25,5 procenta), Vlček 6 746 (22,7 procenta). Třetího Mencnera dělilo od postupu asi tisíc hlasů. Senátorem se v druhém kole stal Brož.

Desetidenní lhůta pro předkládání stížností skončí 25. října. Na soud se může obrátit volič nebo kandidující uskupení, pokud bude mít za to, že výsledky hlasování ovlivnilo nějaké porušení volebního zákona. Na rozhodnutí o stížnostech má NSS lhůtu 20 dní.

Komentář Václava Henycha ze Státní volební komise (zdroj: ČT24)