Ciráty s rozpočtem. Podle ČSSD hrozí Česku paralyzující chaos

Praha – Sociální demokracie hlasem svého vedení ostře odmítá záměr ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) stáhnout ze sněmovny plán státního rozpočtu na příští rok a nechat ho ve vládě znovu přepracovat. Kabinet podle ČSSD není schopný vlády, paralyzovaný vnitřními spory, a Česku proto hrozí k 1. lednu nebezpečný chaos.

„Jsme proti tomu, aby 10 milionů obyvatel České republiky sloužilo jako rukojmí vládní koalice, která není schopná se dohodnout na klíčových zákonech a která není schopná říct, jestli bude vládnout, nebo ne, a dostává tak zemi do chaotické a nepřehledné situace,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD se ohradila zejména proti záměru ministra financí Miroslava Kalouska stáhnout z projednávání ve sněmovně státní rozpočet a vrátit ho k přepracování vládě. Kalousek tak reaguje na spory uvnitř ODS, které hrozí tím, že ve sněmovně nedojde ke schválení daňového balíčku včetně zvýšení DPH. Šéf státní kasy proto chystá alternativu.

„Takto závažné rozhodnutí by vůbec neměl činit ministr financí. Jestliže vláda schválila návrh zákona o státním rozpočtu, tak by bylo přirozené, aby se k této věci jasně vyjádřil předseda vlády,“ konstatoval Sobotka. „V minulosti se ještě nikdy nestalo, aby takto závažné rozhodnutí, které se týká státního rozpočtu bez rozhodnutí vlády, oznamoval jen tak bokem novinářům ministr financí.“

Podle Sobotky by bylo logické, aby o stažení rozpočtu z jednání sněmovny rozhodla vláda usnesením. Vláda by měla na sněmovní schůzi prokázat schopnost vládnout, nebo odejít.

  • Bohuslav Sobotka: „Jsme přesvědčeni, že vláda Petra Nečase by na této schůzi měla buď jasně prokázat schopnost vládnout, nebo by měla odejít.“
  • Michal Hašek: „Každý občan ČR se stává rukojmím neschopnosti pana Nečase koaličně vládnout a krize v ODS.“

Podle sociální demokracie:

  • není jasné, jestli bude do konce roku schválen zákon o státním rozpočtu, a hrozí rozpočtové provizorium
  • není jasné, jaké daňové sazby budou od 1. ledna příštího roku platit, a občané jsou tak vystaveni permanentní nejistotě
  • není jasné, zda se od 1. ledna rozběhne důchodová reforma
  • není jasné, v jakém prostředí se příští rok budou pohybovat zdravotní pojišťovny, a nemohou proto schvalovat pojistné plány
  • vláda není schopná přehlasovat veta Senátu

K 1. lednu proto podle sociálních demokratů hrozí paralyzující chaos. První místopředseda strany Michal Hašek dodal, že případné nepřijetí rozpočtu zásadně ovlivní celou republiku. „Znamená to ohromnou nejistotu při přípravě rozpočtů všech měst, obcí a krajů v České republice. Dokonce hrozí riziko, že budou z důvodu neschopnosti vlády v rozpočtovém provizoriu,“ varoval jihomoravský hejtman s tím, že může dojít k omezení čerpání evropských fondů a pozastavení investic. „Vláda tím přebírá plnou odpovědnost za chaos, který vznikne na úrovni celého systému veřejných rozpočtů České republiky,“ uvedl Hašek.

Sociální demokracie také hodlá v začínající říjnové sněmovní schůzi navrhnout zanesení dvou nových bodů; v jednom z nich chtějí navrhnout zřízení vyšetřovací komise kvůli aktivitám odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (zejména s ohledem na IT zakázky ministerstva), od předsedy vlády poté chtějí znát okolnosti zavádění důchodové reformy. Michal Hašek jakožto stínový ministr zemědělství potom po svém vládním protivníkovi Petru Bendlovi žádá prověření hospodaření Lesů ČR.

Brífink ČSSD po jednání poslaneckého klubu (zdroj: ČT24)