Sto padesát důchodců ošidili o miliony. Nyní je stíhá policie

České Budějovice – Tři muže ve věku od sedmačtyřiceti do osmašedesáti let stíhá jihočeská policie; viní je ze zpronevěry 3,7 milionu korun, které vybrali jako zálohu od 150 obyvatel domova pro seniory v Husově ulici v Českých Budějovicích. Finance měli použít pro vlastní potřebu, navíc se ze stovky seniorů pokusili nátlakem a podvodem vylákat na nájemném a ostatních platbách dalších 2,6 milionu korun. Peníze se snažili vylákat jménem společnosti, která domov provozovala.

Muži ve věku 47, 55 a 68 let jsou vyšetřováni kvůli zpronevěře a pokusu o podvod. Všem hrozí až osm let vězení. Podle policejního mluvčího Jiřího Matznera rozeslali nejméně 103 seniorům výzvu k doplnění financí k zajištění nájemného. Dopisem požadovali, aby dorovnali částku zhruba ve výši tří měsíčních nájmů. Chtěli uhradit dlužné nájemné za měsíce únor až duben 2012.

„To vše provedli přesto, že prokazatelně věděli, že insolvenční správce k 31. 1. 2012 vypověděl smlouvu o nájmu nemovitosti uvedené společnosti. A ta, že tedy již není oprávněna vybírat nájemné a úhrady za plnění poskytované v souvislosti s nájmem,“ řekl Matzner. „Také věděli, že ubytovaní senioři hradí nájemné a ostatní spojené platby na účet majetkové podstaty v režii insolvenčního správce,“ dodal.

Policistům se v tomto případě podařilo seniory zkontaktovat dříve, než peníze poslali, trojice mužů však stihla vybrat od 150 seniorů 3,7 milionu korun na kauce. Peníze ale neměly putovat na konkrétní účet společnosti, ale muži je použili pro vlastní potřebu.

Klienti domova seniorů v Husově ulici si museli před nastěhováním předplatit služby zálohami 100 000 korun. V zařízení žije asi 150 důchodců. Domov v Husově ulici byl před časem prezentován jako největší a nejmodernější bytový komplex pro důchodce. V malometrážních bytech mělo žít až 360 klientů. Cena měsíčních nájmů se však v zařízení pohybuje od 7000 do 11 000 korun.