Tluchoř: Vyhrožování předčasnými volbami není to pravé ořechové

Praha – „Jsem přesvědčen o tom, že vyhrožování předčasnými volbami v této chvíli, zvláště pokud volby nejsou zrovna úspěšná disciplína Petra Nečase, nejsou to pravé ořechové,“ řekl rebelující poslanec Petr Tluchoř. Poslanci Občanské demokratické strany se znovu sešli k jednání o vládním daňovém balíčku, i tentokrát se rozešli beze změny stanovisek na obou stranách.

„My nemůžeme být příčinou pádu vlády ODS, příčinou pádu vlády může být pouze její předseda, který buď podá demisi, nebo spojuje osud této vlády s velmi špatným zákonem, který je v rozporu s programovým prohlášením ODS a vlády. Odmítáme toto spojování. Jsem přesvědčen, že to byla chyba,“ komentoval Tluchoř.

„Opakovaně jsme říkali, že v situaci zvyšování daní by pro nás byl velký problém pro ten návrh hlasovat,“ odpověděl Tluchoř na dotaz, zda bez schválení svého pozměňovacího návrhu šestice rebelů „potopí“ celý balíček, a tím i vládu, která s ním spojila důvěru.

Tluchoř: Není možné neustále zvyšovat daně a platit z toho neschopnost státu

Poslanci ODS budou před závěrečným schvalováním zákona vybírat, jaké změny v daňovém balíčku podpoří. Revoltující poslanci i vedení klubu naznačili, že ze svých návrhů mohou částečně ustoupit a „poskládat“ konečnou podobu balíčku z částí předložených pozměňovacích návrhů. „Není možné neustále zvyšovat daně a platit z toho neschopnost státu uspořit a racionálně používat prostředky, které od občanů dostává. Jediným argumentem Nečase je, že pokud nebude přijat balíček tak, jak je, padne vláda. Na žádnou racionální debatu nedošlo,“ uvedl Tluchoř.

Rozhovor s Petrem Tluchořem (zdroj: ČT24)

Nečas už v úterý představil svůj kompromis k balíčku, který pro příští rok zvyšuje jen spodní sazbu DPH ze 14 na 15 procent, základní dvacetiprocentní sazbu by ponechal na nynější úrovni. Sedmiprocentní přirážka k dani pro lidi s příjmem zhruba nad 100 tisíc měsíčně by platila jen pro příští rok. Pozměňovací návrh, který obsahuje Nečasův kompromis, připravil předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

Dohodu před jednáním nikdo nečekal

„Já myslím, že se dnes na konečné podobě nedohodneme. Zásadní jednání bude před třetím čtením, v okamžiku, kdy budou načteny pozměňovací návrhy,“ uvedl před jednáním poslaneckého klubu jeho šéf Zbyněk Stanjura. ODS podle něj nebude mít jednotný pozměňovací návrh k zákonu. Konečné hlasování čeká návrh, se kterým vláda spojila důvěru, zřejmě příští týden ve středu.

„Nemyslím si, že jde o věc. Těch důvodů je tam více, a pokud převáží zájem řešit racionálně ten problém, tak se dohodneme, pokud nepřeváží, tak se nedohodneme,“ komentoval Stanjura důvody nespokojených poslanců k pokračujícímu odporu k vládnímu návrhu.