Duka v Mauthausenu vzpomněl české oběti

Praha/Vídeň – Pražský arcibiskup Dominik Duka sloužil v rakouském koncentračním táboře Mauthausen bohoslužbu za české oběti, které zde nacisté popravili 24. října 1942 v reakci na atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Bohoslužby za české oběti se účastnili i zástupci pravoslavné církve a ekumenický obřad měl navázat na včerejší vzpomínkovou mši v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě, kde vzplálo 294 svící.

„V tomto vyhlazovacím táboře došlo před sedmdesáti lety k nejmasovější vraždě českých vlastenců,“ uvedl k událostem října 1942 historik Jaroslav Čvančara. „Dohromady ten den zemřelo 262 dětí, žen a mužů, kteří byli příbuznými nebo spolupracovníky parašutistů ze skupin Antropoid nebo Silver A. Celá desetiletí se o těchto lidech nevědělo zhola nic, v podstatě ani jména,“ dodal s tím, že až zdlouhavá práce historiků a badatelů odkryla seznam obětí, jimž dnes Duka vzdal čest.

Vedle 24. října 1942 došlo v přímé souvislosti s atentátem na Heydricha k popravám také 26. ledna 1943 a 3. února 1944.

Koncentrační tábor v Mauthausenu byl prvním lágrem zřízeným mimo území Německa. V nacistickém systému patřil do třetího stupně pro nepolepšitelné delikventy, jejichž návrat do civilu už nebyl žádoucí. „Až postupně, na základě Heydrichova výnosu, bylo řečeno, že Češi s politickými delikty budou likvidování zásadně v koncentračním táboře Mauthausen, což se ne vždy dodržovalo, protože jak víme, mnozí Čechoslováci byli z politických důvodů likvidováni i v Osvětimi,“ dodává historik Čvančara.

Rozhovor s historikem Jaroslavem Čvančarou (zdroj: ČT24)