Zelený nebude manažerem v Cermatu, v úřadu ale stále zůstává

Praha - Bývalý šéf maturit Pavel Zelený opouští manažerskou funkci v Cermatu. Od listopadu končí jako ředitel analýz, v úřadu ale zůstává. Údajně nechce, aby tlak na jeho osobu poškodil maturity. Nedávný audit u Cermatu totiž prokázal porušování rozpočtové kázně. Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se domnívá, že ponechání Zeleného v úřadu bylo první manažerské pochybení ministra školství Petra Fialy. Novou podobu státních maturit schválil mezitím Senát. Zachovají se v ní dva povinné maturitní předměty. Středoškoláci budou nadále maturovat jen z češtiny a cizího jazyka nebo matematiky.

„Pavel Zelený informoval pověřeného ředitele Cermatu Jiřího Zíku, že se rozhodl na základě tlaku na jeho osobu rezignovat na svoji funkci ředitele sekce analýz v Cermatu k 1. listopadu 2012. Pan Zelený se k tomuto kroku rozhodl, jelikož nechce, aby tento tlak spojený s jeho osobou poškozoval Cermat a státní maturity,“ konstatoval mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Nová pozice pomůže Zelenému zamést stopy, tvrdí Chládek

Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) s dalším působením Zeleného v úřadu nesouhlasí. „Je to člověk, který tam dávno neměl být. Funkce pro něj neměla být vytvořena. Myslím, že je to první vážné manažerské pochybení pana ministra Fialy,“ dodal. Za jednoznačný omyl bývalého ředitele Zeleného považuje také porušení rozpočtové kázně, na kterou poukázal nedávný audit. „Měl by za to nést plnou odpovědnost a neměl by dostávat zlatý padák ve formě nově vytvořené sekce,“ podotkl Chládek.

Státní maturity 2012
Zdroj: ISIFA/VLP

Ministr školství Petr Fiala odvolal Zeleného v červnu krátce po svém nástupu kvůli problémům při letošních maturitách. Vedením centra pověřil ministr Jiřího Zíku. Zřejmě do konce tohoto měsíce by mělo být vyhlášeno výběrové řízení na nového ředitele Cermatu.

Výsledky auditu maturit zveřejněné minulý týden ukázaly porušení zákona o účetnictví, vedení centra prý také nepostupovalo podle zákona o finanční kontrole. Pochybení ještě prověří finanční úřad. Příprava státních maturit stála od roku 1999 do poloviny letošního roku 1,448 miliardy korun, z toho 739 milionů korun do loňského roku.

Změny maturit pro roky 2013 a 2014

  • Jedna úroveň společné státní části maturit
  • Hodnocení písemné práce a ústní zkoušky z českého jazyka a literatury na školách
  • Student by měl dostat maturitní vysvědčení co nejdříve po úspěšném složení poslední zkoušky

Novela o maturitách prošla Senátem

Změna maturit byla podle Fialy nutná především proto, že v maturitní zkoušce došlo v letošním roce k řadě významných pochybení. „Kromě toho stávající podoba školského zákona předpokládala rozšíření maturitní zkoušky způsobem, na který nejsme připraveni. Není možné, aby se chyby opakovaly, a je nutné, aby učitelé a žáci získali jistotu. Tato novela jim jistotu přináší,“ dodal Fiala. S tím souhlasí i Chládek. „Myslím, že je to dobrý kompromis, ale není to konečná verze. Je nutné vymyslet variantu, která bude jasná, flexibilní a bude fungovat delší dobu. Tato je napsaná zatím na dva roky,“ dodal.

Normu nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus, jehož případné veto by mohlo včasnou úpravu maturitních pravidel zkomplikovat. Novela totiž musí být přijata před 15. listopadem, neboť do tohoto data středoškoláci odevzdávají přihlášku ke zkoušce z dospělosti v příštím roce.