Kvalita vzdělání upadne, sáhne-li Kalousek na rozpočet VŠ

Praha - Další krácení rozpočtu vysokého školství nebo vědy a výzkumu by mělo negativní dopad, jde totiž o základní pilíře prosperity a konkurenceschopnosti české ekonomiky. Vysoké školy se obávají, že dojde také ke zkrácení rozpočtu výdajů na samotnou vzdělávací činnost. Podle předsedy Rady vysokých škol Jakuba Fischera už v posledních třech letech v této sféře ke krácení došlo a další takový krok zapříčiní kvalitativní úpadek.

Podle Fischera rozdělení přidělených financí nepředstavuje problém, ale celková výše balíku už ano. „Ve chvíli, kdy balík snížíte, tak na místo prorůstové podpory musíte sáhnout k plošným škrtům. To prostě zkomplikuje realizaci opatření, kdy přesouváte financování takzvaně od kvantity ke kvalitě,“ varoval Fischer ve Studiu ČT24.

Poslanecká sněmovna vyslyšela návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a vrátila vládě státní rozpočet k přepracování. Kalousek následně prohlásil, že doufá, že je nejen první, ale také poslední předkladatel, jehož návrh uspěl, přestože mu ho Poslanecká sněmovna „hodila na hlavu“. Podle Kalouska bude mít nový návrh stomiliardový schodek stejně jako vrácený návrh. Příjmy by měly být asi o 20 až 25 miliard nižší, úměrně tomu budou nižší i výdaje.

Kalousek s ohledem na přípravu nové verze státního rozpočtu avizoval, že dojde i na krácení investic do vědy a výzkumu.„Ty jsme považovali za prioritu 'sine qua non'. V této situaci už dojde i na ně,“ konstatoval ministr v Událostech, komentářích.

Jakub Fischer ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)