Nekontrastní barvy obálek na volební lístky voliče mátly

Praha – Dnes mají lidé poslední možnost zpochybnit výsledky krajských voleb ve svém regionu. Na soud se může obrátit volič nebo kandidující seskupení, pokud má za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona a ovlivněny výsledky hlasování. Soud musí rozhodnout do dvaceti dnů ode dne, kdy obdržel návrh, a pokud by některý z návrhů uznal, musely by se v regionu konat dodatečné volby. Nejčastějším problémem letošních voleb byla zdánlivá maličkost – nevýrazná barva obálek pro senátní a krajské volby prý mohla zmást některé voliče.

Tři stížnosti napadly krajské volby v Ústeckém kraji. Žalobkyni ze sdružení, které do voleb neúspěšně kandidovalo, vadí právě výběr barev obálek pro odlišení krajských a senátních voleb. „Stěžuje si na neregulérnost volební soutěže pro výběr nekontrastních barev obálek pro krajské a senátní volby,“ uvedla mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

První žalobu na neplatnost voleb dostal i krajský soud v Liberci, i tady je důvodem, že obálky, v nichž se odevzdávaly hlasovací lístky, byly nedostatečně barevně odlišené. Podle navrhovatele tak došlo ke zmatení voličů, kteří pak vkládali volební lístky do nesprávných obálek, jež byly později při sčítání vyřazeny jako neplatné.

Problémy s rozlišením obálek potvrzuje i Český statistický úřad, podle jehož údajů provázel volby v Libereckém kraji vysoký počet neplatných hlasů. V krajských volbách musely komise vyřadit 5 627 volebních lístků, což je 4,16 procenta odevzdaných hlasů. „Ve větší míře dávali voliči do urny prázdné obálky a tam, kde je souběh krajských voleb se senátními, byla častým problémem záměna obálek pro hlasovací lístky,“ řekla ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci Stanislava Riegerová. Hlavně pro starší lidi podle ní bylo obtížné rozlišit šedomodré obálky určené na lístek pro krajské volby a světle žluté obálky pro volby senátní.

Volby
Zdroj: ČT24/ISIFA

Volby do krajského zastupitelstva na jihu Moravy zpochybnily dva návrhy na neplatnost hlasování a jeden návrh týkající se volby kandidáta. Týkají se městských částí Maloměřice a Obřany a Nového
Lískovce. Po dvou stížnostech na krajské volby evidují ve středních Čechách, na Olomoucku a v Hradci Králové po jedné pak kraje Moravskoslezský a Plzeňský. Některé námitky ale může soud odmítnout, tak jako o tom uvažuje u jednoho z návrhů z Královehradeckého kraje. „Návrh byl velmi stručný a nekvalifikovaný,“ řekl soudce hradeckého soudu Jan Rutsch a dodal, že pokud občan návrh nedoplní, nebude možné v řízení pokračovat.

Dokud se soud se všemi stížnostmi nevypořádá, nemůže se nově zvolené zastupitelstvo sejít. V regionech, kde soudy žádnou stížnost nezaznamenají, musí být svoláno ustavující zasedání krajského zastupitelstva do 15 dnů, tedy do 9. listopadu. Do 29. listopadu by se pak zastupitelstva měla sejít i tam, kde se musí vypořádat s námitkami voličů.

Lidé si mohou stěžovat také na výsledky senátních voleb, a to k Nejvyššímu správnímu soudu. Lhůta na jejich předložení uplyne 1. listopadu. Soud do středy dostal zatím jen jednu stížnost ze Šumperska.