Poslanec Doktor se připojil k návrhu ČSSD na rozpuštění sněmovny

Praha – Poslanec Michal Doktor (nestr.), který byl do sněmovny zvolen za ODS, podepsal návrh sociálních demokratů na předčasné rozpuštění sněmovny. V situaci, kdy nikdo ve sněmovně přesně neví, kdy se bude schvalovat daňový balíček, tudíž ani nikdo neví, kdy bude moci vláda předložit reálný návrh rozpočtu, jsou prý nejlepším řešením předčasné volby. Jihočeský poslanec se rozešel s občanskými demokraty před rokem, nelíbilo se mu totiž rozhodnutí premiéra Nečase jmenovat ministrem průmyslu Martina Kubu.

„Já vycházím z toho, že kongres ODS nemůže kvalitativně vůbec nic změnit. Strany, které si nedůvěřují, si po kongresu budou nedůvěřovat ještě více. Protože v této situaci nevidím žádného řádného hospodáře, tak považuji za jediné správné řešení předčasné volby,“ uvedl Doktor ve Studiu ČT24.   

Na včerejším jednání sněmovny požádal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) o vrácení rozpočtu k přepracování, jelikož stále není dohoda uvnitř ODS ohledně daňového balíčku. Ten včera sněmovna projednala ve druhém čtení a poslanci k němu načetli řadu pozměňovacích návrhů. Rebelům v ODS se nelíbí hlavně zvýšení DPH o jeden procentní bod nebo daň pro lidi s příjmem nad sto tisíc korun měsíčně.

Rozhovor s poslancem Michalem Doktorem (zdroj: ČT24)

Návrh na rozpuštění dolní komory chtějí sociální demokraté předložit v situaci, kdy sněmovna definitivně odmítne vládní balíček daňových změn. Takové odmítnutí by znamenalo pád vlády, protože s balíčkem spojil kabinet Petra Nečase (ODS) svou důvěru.

Návrh z pera ČSSD počítá s tím, že by pořad nynější schůze sněmovny byl doplněn o bod, ve kterém by poslanci přijali usnesení žádající prezidenta v souladu s Ústavou o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že k návrhu má jistou podporu všech poslanců své strany a předpokládá také podporu ze strany KSČM. Otázkou podle něj zůstává postoj dříve vládních Věcí veřejných. „Obávám se, že VV zase zapůjčí některé poslance k přežití koalici,“ podotkl Tejc. Potvrdilo by se tak podle něj, že rozdělení této strany bylo jen „naoko“.