Do boje s rakovinou nastupují šetrné protony, Praha má nové centrum

Praha - Onkologickým pacientům svitla nová naděje na úspěšnou léčbu. V Praze totiž vznikla speciální ozařovací nemocnice Proton Therapy Center, která bude s rakovinou bojovat pomocí protonové léčby. Díky silnému a přesnému paprsku se lékaři dostanou i k nádorům, které se zatím nedají operovat. V Evropě je podobných pracovišť jen pět - to pražské je nyní dle odborníků nejlépe vybavené na světě.

Srdcem celého systému je dvousettunový přístroj za zdí ozařovací místnosti, který mimořádnou rychlostí pohání protony přímo do ozařoven. Částice se pohybují asi 60 procenty rychlosti světla. Úzký paprsek pak velkou silou ničí pouze nádor. Nepostupuje tedy nikam dál, díky čemuž nepoškozuje okolní zdravé tkáně a orgány.

Každému pacientovi má být vypracován ozařovací plán na míru, kde se pomocí 3D modelů určí konkrétní poloha nádoru. V přesné poloze pak radiologové dopraví pacienta přímo do místnosti. Kromě nádorů na mozku by metoda mohla konečně pomoci i při léčbě rakoviny slinivky břišní, plic nebo očí. Pokrok by měla přinést také v dětské onkologii.

Branislav Sepeši, dětský onkolog:

„Současná léčba má nežádoucí účinky. Při ozáření hlavy dochází k poruchám intelektu. Díky protonové léčbě dokážeme orgány lépe chránit.“

Ozařování pomocí protonů by však mělo být šetrnější i k dospělým pacientům, jimž by například neměly padat vlasy a nemělo by jim být ani špatně. „Většina pacientů může normálně chodit do práce,“ říká lékař Proton Therapy Center Jiří Kubeš. Centrem projde ročně dva a půl tisíce lidí. První pacienty by Proton Therapy Center mělo přijmout v listopadu.

Ročně v Česku onemocní rakovinou přes 78 tisíc lidí, z nichž 27 tisíc zemře. Úspěšnost léčby je rok od roku vyšší. Díky převratné protonové léčbě by v budoucnu mohla být čísla ještě o něco příznivější..

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)