Zadržený Březina? Indicie mluví o šedé eminenci na trhu s lihem

Praha/Zlín – Zlínský podnikatel Radek Březina, kterého včera zatkla v Hotelu Lázně Kostelec policie, patří podle zjištění reportérů České televize mezi vlivné postavy obchodu s lihem na východě republiky. Jeho jméno se pojí se starým podezřením na nelegální výrobu alkoholu ze směsi do ostřikovačů, podnikatel údajně stojí i za aktivitami Likérky Drak, a mohl by tak vyjasnit situaci kolem celé metanolové aféry, jež v Česku vypukla v září se sérií otrav pančovaným alkoholem.

Zlínský státní zástupce Roman Kafka, který celou metanolovou aféru dozoruje, uvedl, že Březinovo zatčení sice s celým případem souvisí, ale primárně se týká jiné trestné činnosti. Podle informací ČTK by se mohlo jednat o obchod s nelegálním alkoholem. Jak ovšem zjistila Česká televize, policie v těchto dnech prověřuje možnost, že byl Březina v minulých letech klíčovým člověkem v oblasti pančovaného alkoholu na Moravě. Důvodů je hned několik.

Zaprvé: Starý daňový hřích Morávia-Chemu

Podle svědků týmu Reportérů ČT Březina neformálně ovládá například společnost Morávia-Chem, která obchoduje se směsí do ostřikovačů. Právě této společnosti se před deseti lety výrazně dotkla kauza daňového úniku ve výši 170 milionů korun; firma měla před deseti lety nakoupit statisíce litrů lihu pro výrobu nemrznoucí kapaliny, nezdaněný líh ale podle policie skončil v alkoholických nápojích.

„Znamenalo to určité krácení daně z příjmu právnických osob a daně z přidané hodnoty,“ řekl státní zástupce z vrchního státního zastupitelství Ostrava Karel Kalda. Před soudem kvůli daňovému úniku skončilo 16 lidí, Březina ovšem nikoli.

Zadruhé: Morávia-Chem jako dodavatel Likérky Drak

Březinou ovládaná firma Morávia-Chem byla rovněž dodavatelem lihu Likérce Drak, jejíž etikety se objevují na láhvích s toxickým alkoholem od vypuknutí celé aféry. V lihovinách s její etiketou byly ve zlínském skladu Verdany dříve nalezeny lihoviny s 50 procenty metylalkoholu a původ lihu potvrdil i sám jednatel likérky Pavel Čaniga; společnost však popřela, že by směs s metanolem přišla od ní.

Zatřetí: Vazba na Tomáše Křepelu

Zaměstnancem (obchodním ředitelem) společnosti Morávia-Chem byl i jednatel firmy Carlogic Tomáš Křepela. Právě Křepela spolu s Rudolfem Fianem patří mezi hlavní obviněné v celé metanolové aféře a oběma hrozí 12 až 20 let vězení za trestný čin obecného ohrožení. Jejich jména vyplula na povrch po razii v opavském skladu společnosti FROS ZPS.

Firmy spojované s Radkem Březinou
Zdroj: ČT24

Dovětek: Podivný únos

Březina byl podle zjištění Reportérů ČT už třikrát soudně trestaný, přičemž dvakrát čelil stíhání kvůli únosům. Jeden z nich se měl odehrát v únoru 1997. „Měl se podílet na naprosto bestiálním únosu 21letého muže, syna Březinova obchodního partnera, se kterým měl nevyřízené účty. Mladík byl zhruba 10 měsíců připoutaný v místnosti bez oken, kde musel vykonávat veškeré své potřeby. V době, kdy jej vysvobozovala zásahová jednotka, jevil tento mladý člověk známky naprosté devastace, fyzické a psychické,“ popsal případ reportér ČT Dalibor Bártka. 

V době tohoto případu disponoval Březina majetkem ve výši cca 200 milionů korun, takže peníze mohou hrát důležitou roli v tom, proč nebyl odsouzen. Přestože soudkyně Březinu a lidi kolem něj osvobodila, státní zástupce podal odvolání a žádal o přehodnocení. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci toto odvolání zastavilo a zatím ne ze zcela zřejmých důvodů případ ukončilo. Soud se spokojil s verzí, že se nejednalo o únos, ale pouze o fingovaný únos. Žalobce však dodnes trvá na tom, že viníkem byl právě Březina. „Já jsem o té vině nepochyboval od začátku do konce,“ řekl Kubeša.