Novým šéfem Vrchního soudu v Praze bude Bureš

Praha - Předsedou Vrchního soudu v Praze bude od nového roku podle informací týdeník Respekt soudce Jaroslav Bureš. Jako jediný se přihlásil do výběrového řízení, které na tento post před časem vypsal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Výběrová komise Bureše vybrala a ministr jeho jmenování předloží v nejbližší době vládě.

Podle Respektu je vzhledem k silnému postavení ministra spravedlnosti ve vládě spíše pravděpodobné, že ostatní ministři výběr Bureše posvětí. Nominaci sice musí podle zákona ještě schválit prezident Václav Klaus, ale ani u něj se žádné komplikace neočekávají, uvedl Respekt.

Připomněl, že Klaus už dříve prosazoval Bureše do horních justičních pater. Klaus se v minulých letech společně s někdejším ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem pokusil odvolat z funkce šéfku Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. Brožové se však zastal Ústavní soud. Nevyšel ani pokus ustanovit Bureše druhým místopředsedou Nejvyššího soudu. Brožová tehdy s jeho jmenováním nesouhlasila a také v tomto případě jí vyhověl Ústavní soud.

Bureš je nyní místopředsedou Vrchního soudu. Jak by chtěl tento soud vést, není prý nicméně jasné. Svoji vizi podle týdeníku zatím nepředstavil.