Petelík podal kvůli facebookovému statusu trestní oznámení

Praha – Člen zastupitelstva Prahy 8 za KSČM Jaromír Petelík podal trestní oznámení kvůli údajně podvrženému statusu na facebookovém profilu. V něm se o víkendu objevila výzva k násilí proti pravici a vyvlastnění majetku podnikatelů. Petelík ovšem tvrdí, že na jeho profilu „nikdy nebyla a nejsou žádná taková nebo obdobná tvrzení“.

Petelík je asistentem místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše. Na facebookovém profilu pod Petelíkovým jménem se o víkendu objevil status: „Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám“. Jeho autorství bylo zprvu automaticky připisováno Petelíkovi, ten to ale odmítá.

„Nikdy jsem výroky prezentované médii nepronesl a ani jsem je nikdy nenapsal. Vše jsou to lži a pomluvy, které mají poškodit mou osobu a KSČM,“ sdělil dnes ČTK Petelík. Po zveřejnění v médiích výzva z profilu zmizela a Petelík popřel, že by ji na sociální síti zveřejnil.

Vytvořit neautentické či mystifikační vyjádření na internetu je podle odborníků otázkou několika minut. Mohlo se tak podle nich stát i v případě Petelíkovy facebookové stránky.

Vedení obvodní organizace KSČM v Praze 8 se od údajných Petelíkových výroků distancovalo už v sobotu. Místopředseda strany Jiří Dolejš, kterému dělá Petelík asistenta, výroky odsoudil. Nicméně už v sobotu uvedl, že z nepřímých informací ví, že Petelík, který tou dobou pobýval v zahraničí, výzvu popírá.