Drábek jako ministr definitivně skončil

Praha – Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, kterou mu přinesl premiér Petr Nečas. Drábek tak v čele úřadu definitivně skončil. To, že z funkce do konce měsíce odejde, oznámil už 3. října. Reagoval tak na aféru svého někdejšího prvního náměstka Vladimíra Šišky, který je trestně stíhaný pro uplácení. Podle stávajících předpokladů nahradí Drábka bývalá senátorka Ludmila Müllerová. Úřad zatím vede šéf ministrova kabinetu Zdeněk Kadlec.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se rozhodl na svůj post rezignovat poté, co policie obvinila jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku z podplácení a soud jej vzápětí poslal do vazby. Šiška prý s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem firmě OKsystem nabídli přidělení nejméně stomilionové zakázky za stažení stížnosti u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Drábek, který je přesvědčen o Šiškově nevině (jsou letití spolupracovníci), v čele resortu zůstává až do konce října, aby jej mohl předat v konsolidovaném stavu. Podle premiéra Nečase by se měly provést revize některých Drábkových kroků. „Některé kroky provedené panem ministrem Drábkem se ukazují jako minimálně technicky problematické,“ prohlásil premiér. V této souvislosti zmínil projekt sKaret. Ty mají sloužit nejen jako průkazky pro příjemce podpor, dávek a příspěvků, ale také k výběru peněz z bankomatů, u obchodníků (cash back) a k placení. Měly by navíc usnadnit komunikaci lidí s úřadem.

Jaromír Drábek tvrdí, že odchází s čistým svědomím. „Podařilo se mi konsolidovat ministerstvo po odchodu prvního náměstka,“ řekl v rozhovoru pro Studio 6. To nejpodstatnější, co se mu podle jeho slov na ministerstvu povedlo, byla společně s ministerstvem financí příprava důchodové reformy a změna systému sociálních dávek.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg potvrdil, že jako nástupkyni Jaromíra Drábka vybral Müllerovou. Jeho rozhodnutí podpořil výkonný výbor vládní strany. Nynější Drábkova poradkyně Müllerová uvedla, že resort je ve velmi složité situaci. Ráda by však pokračovala v započatých změnách. Premiér se rozhoduje, zda bude Müllerovou akceptovat. Chce se rozhodnout až poté, co se s ní setká. Termín schůzky ale zatím neoznámil. „Nemám co k tomu nyní sdělit, o termínu schůzky nevím, zatím to stojí,“ řekla Müllerová.

Müllerová působila na ministerstvu práce a sociálních věcí před deseti lety jako náměstkyně, pak byla zvolena do Senátu a po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně. Opoziční ČSSD záměr nominovat Müllerovou do vlády ostře kritizovala.