Ministerstvo zavřelo kohoutky, lékařům se příští rok nic nepřidá

Praha - Lékaři a další zdravotníci už příští rok nedostanou přidáno. Neporostou ani úhrady za zdravotní péči. Zdravotní pojišťovny by za ni měly vydat maximálně tolik, kolik vyberou na pojistném. Počítá s tím nová úhradová vyhláška na rok 2013. Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Vyhláška si klade za cíl zlepšit finanční kondici systému zdravotního pojištění. Ministerstvo proto připravilo celkem 14 opatření. Česká lékařská komora má tento víkend sjezd, od ministra bude chtít vysvělení.

„Velmi mě mrzí, že nemůžeme jako v předchozích dvou letech dál razantně zvyšovat platy, ale systém je opravdu v určitém deficitu pro příští rok,“ uvedl Heger. Podle něj je potřeba navíc „brát i ohled na okolí“. Pracovníkům v jiných oborech veřejných služeb totiž platy v poslední době spíš klesají. Letos systému pomohlo pět miliard uvolněných ze zůstatků na fondech pojišťoven. Pojišťovnám ale vzrostly náklady mimo jiné kvůli vyšší DPH a očkování, které už neplatí stát.

Chystaná úhradová vyhláška bude mít podle Hegera rychlý pozitivní dopad na systém zdravotního pojištění. Ministr ji označil za restriktivní. Za péči podle něj zdravotní pojišťovny vydají nejvýš tolik, kolik vyberou na pojistném: „Nelze očekávat nárůst úhrad nebo jen omezený.“ Mezi opatření, která mají zlepšit finanční kondici systému zdravotního pojištění, patří i konec úhrad zubních plomb nebo odstartování elektronických aukcí na léky. Pojišťovny by také musely na internetu zveřejňovat všechny smlouvy s lékaři a zdravotnickými zařízeními a vymezit by se mělo i financování následné a dlouhodobé péče.

Milan Kubek, předseda České lékařské komory: „Není to nic překvapivého, pan ministr podvedl lékaře a zdravotní sestry letos, takže se nedalo očekávat, že by snad slovo držel příští rok… Pan ministr svěřený resort neřídí a nehájí zájmy pacientů a zdravotníků. Neprosadil zvýšení plateb za státní pojištěnce a neprosadil ani zdravotní daň na tabák a na alkohol, která by mohla přispět do zdravotnictví.“

Martin Engel, předseda lékařských odborů: „Určitý scénář máme, souvisí to s projektem visegrádské čtyřky, že už si to nechceme nechat líbit jenom v jedné zemi, ale vystoupíme nějak plošně.“

Kubek: Pokud lékaři chtějí prosadit zvýšení platů, tak jedině silou

Lékařské odbory ze zemí visegrádské čtyřky budou kvůli situaci ve zdravotnictví 20. listopadu protestovat. Podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela bude protest pouze symbolický a pacientů se nedotkne. Zároveň ale upozornil, že odbory ještě neřekly poslední slovo a protest je pouze prvním krokem. „Krajním řešením je mutace akce Děkujeme, odcházíme na co nejširším půdorysu… Můžeme se bavit o prvním pololetí příštího roku,“ řekl tento týden. Kubek dnes uvedl, že „každému, kdo má všech pět pohromadě, musí být jasné, že ničemu jinému než síle tato vláda nerozumí“. Česká lékařská komora má tento víkend sjezd, od ministra bude chtít podle Kubka vysvětlení.

Na zvýšení platů se loni Heger (TOP 09) dohodl s lékařskými odbory pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme. V minulém roce si od března doktoři přilepšili v průměru o 5 000 až
8 000 korun. Letos se měly platy zdravotníků podle dohody zvednout o deset procent. Kvůli nepříznivé ekonomické situaci to nakonec mělo od ledna být jen o 6,25 procenta. Od pololetí se pak mělo v případě zlepšení stavu přidávat ještě o 3,75 procenta. Příští rok se měli lékaři podle memoranda dostat na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi.