John si našel novou práci v publicistice, z čela VV chce odejít

Praha - Předseda Věcí veřejných Radek John nastupuje jako vedoucí publicistiky vydavatelství Empresa Media, které patří podnikateli Jaromíru Soukupovi. K vydávaným titulům patří časopisy Instinkt či Týden. Výkonná ředitelka vydavatelství Kateřina Jelínková řekla pro server Mediář.cz, že John představuje novou posilu investigativních novinářů. Zároveň šéf VV zůstává i nadále poslancem a hlavou bezpečnostního výboru. Podle zatím nepotvrzených informací míří John do televize Barrandov. John sám už předložil grémiu strany návrh svolat volební konferenci na začátek roku 2013. Na předsedu strany už kandidovat nebude, a to právě kvůli svému nadcházejícímu angažmá v Empresa Media.

Podle Mediáře se hovoří mimo jiné o tom, že televize Barrandov uvažuje o zpravodajské relaci. „Pokud by se tak stalo a John byl opět činný na obrazovce, vrátil by se k tomu, co ho nejvíc proslavilo,“ píše server.

Empresa Media vydává zpravodajský Týden, společenský magazín pro ženy Instinkt, bulvární Sedmičku a měsíčníky pro mladé Popcorn a Top dívky. V září koupila právě televizi Barrandov, podnikatel Soukup pak ovládá i největší českou mediální agenturu Médea.

Z vyjádření Radka Johna: „Hodlám publikovat fakta o rozkrádání v této zemi a informace z české politiky, které má česká veřejnost právo znát. Podepsal jsem autorskou smlouvu s vydavatelstvím Empresa Media, neboť jsem přesvědčen, že v demokratickém státě nesmí být síla, která by politikovi bránila v publikování faktů, které při své práci zjistil.“

Právě Soukupova agentura Médea mimo jiné zajišťovala pro VV nákup inzertního prostoru před sněmovními volbami v roce 2010. Podnikatel už dříve podporoval například Stranu zelených, později Demokratickou stranu zelených, spolupracoval i s ČSSD. V současnosti pomáhá s kampaní prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi.

John má přístup k tajným informacím

Z pozice předsedy bezpečnostního výboru může John přijít do kontaktu s informacemi v nějakém režimu utajení. Jako člen mandátového a imunitního výboru také má přístup například k žádostem policie o vydání poslanců k trestnímu stíhání a i do příslušných spisů, pokud si je výbor od policie vyžádá.

„Spojení role vrcholného politika a aktivního novináře je v normálních poměrech zcela nestandardní. Pan předseda John by se měl konečně rozhodnout, jestli chce být politikem, nebo novinářem. Nemůže být obojím, to zcela popírá roli nezávislé žurnalistiky,“ myslí si premiér Petr Nečas (ODS).

„Je to šílené a neetické. Neumím si představit, že bude sedět v poslanecké lavici a psát článek pro časopis,“ řekla v reakci pro ČT předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové jsou zase obě profese neslučitelné.