Škromach: Bohumínské usnesení je vyvětralé

Praha – V mnoha krajích dnes uzavírá ČSSD koalice s komunisty, Zdeněk Škromach v tom ale žádný problém nevidí a to, že někteří upozorňují v souvislosti s krajskými koalicemi na Bohumínské usnesení, podle něhož by sociální demokracie neměla s komunistickou stranou spolupracovat, považuje spíš za útok na ČSSD. „Je to neustálý bič, který na nás vytahuje ODS zprava a komunisté zleva. A každá diskuze o tom usnesení ČSSD jen uškodí,“ uvedl Škromach.

„Já si myslím, že o Bohumínském usnesení dnes mluví jen komunisté a ODS, respektive pravice,“ řekl místopředseda Senátu, který je přesvědčený, že na krajské úrovni Bohumínské usnesení ČSSD v ničem neomezuje. Zároveň ale neuvažuje ani o rušení tohoto usnesení, které je podle jeho názoru „vyvětralé“. ČSSD by usnesení podle Škromacha měla řešit až v případě, že bude chtít s komunisty spolupracovat na vládní úrovni.  

Bohumínské usnesení uzavřela ČSSD na svém sněmu v roce 1995 a zakázala si v něm politickou spolupráci s několika extremistickými stranami. Většina z těchto stran ztratila význam, dnes se tak Bohumínské usnesení stalo otázkou spolupráce ČSSD s komunisty.

„Sjezd schvaluje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SPR-RSČ, SČK, MNS, KSČM, LB a SDL.“

„Komunisty bereme jako konkurenty jako každou druhou stranu,“ specifikoval ještě Škromach svůj vztah k druhé nejsilnější levicové straně, jejímž členem také nějakou dobu byl. „Vidím velký problém, když jsou bývalí komunisté v ODS nebo TOP 09. Pokud jde o levicové strany, tak tady jsou určité přesuny a já s tím problém nemám,“ vyjádřil se Zdeněk Škromach ke svému působení v komunistické straně.

ČSSD často svou politiku přirovnává k takzvanému švédskému modelu, který je založený na vysokých daních a velké solidaritě. Švédský model ale souvisí i s protestantskou morálkou severských zemí, s důrazem na tvrdou práci a loajalitu. Škromach si sice myslí, že by ČSSD měla vytvořit vlastní český model s důrazem na jistoty jako bydlení a zaměstnanost, ve Švédsku ale vidí důkaz toho, že i systém založený na výrazné solidaritě může fungovat.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)