Generál Beer vzpomněl na své spolubojovníky v bitvě o Kyjev

Praha – Brigádní generál Alexandr Beer vzpomněl v Praze na své spolubojovníky z bitvy o Kyjev. Zdůraznil, že úcta k nim by neměla být nikdy opomenuta a že by se nikdy nemělo přestat jezdit do zahraničí pokládat věnce na jejich hroby. Na setkání pamětníků bojů o Kyjev dorazil i major Vasil Korol. Oba účastníky ocenil v neděli prezident Václav Klaus Řádem bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu.

Alexandr Beer, brigádní generál a účastník bitvy o Kyjev:

„Takové setkání pro mě především znamená vzpomínat na moje spolubojovníky, na kamarády, kteří padli za vlast a obětovali své životy. My jsme zůstali naživu a na tyhle lidi nesmíme nikdy zapomínat. Musíme jezdit do zahraničí a pokládat na jejich hroby věnce. Ocenění Řádu bílého lva nechápu jako ocenění pro svoji vlastní osobu. Byl jsem totiž jen spolubojovníkem těch ostatních. Toto vyznamenání ale přijímám s velikou úctou a pokorou.“

Československá brigáda sehrála důležitou roli při osvobození Kyjeva. Kromě brigádního generála Beera a majora Korola přišli na setkání i zástupci ministerstva armády a studenti Univerzity obrany a Vojenské střední školy v Moravské Třebové. Pamětníků a přímých účastníků bojů o Kyjev přišlo asi čtyřicet. Jsou to všechno lidé, kterým je dnes okolo devadesáti let.

Samotná bitva o Kyjev, na kterou se dnes vzpomínalo, probíhala od 3. do 6. listopadu 1943 a byla součástí mohutné ofenzivy sovětských vojsk. Při osvobozování Kyjeva od německých okupantů hrála klíčovou úlohu právě první československá samostatná brigáda. „Ta byla v závěrečných dvou dnech, 5. a 6. listopadu, velice úspěšná. V první fázi měla pět postupných cílů, které plnila úplně podle učebnic generálního štábu. I když měla nějaké ztráty, tak její úspěchy obrovským způsobem převýšily,“ podotkl historik Jindřich Marek.