Energie vědy tepe listopadovým Českem

Praha – S mottem „Energie vědy“ začal v Česku největší vědecký festival - Týden vědy a techniky. Pracoviště Akademie věd, která festival pořádá spolu s partnerskými organizacemi, připravily na dny od 1. do 15. listopadu na 400 akcí po celé České republice. Nejvíce jich bude v Praze, za vědeckými přístroji a hříčkami je ale možné vyrazit i v jiných městech. Celá akce probíhá již podvanácté.

Festival je určen veřejnosti, především studentům středních škol, kterým nabízí možnost nahlédnout do vědeckých pracovišť a laboratoří, kde se „líhnou“ objevy. „Hlavním cílem jsou studenti a žáci středních a základních škol,“ potvrzuje předseda Akademie věd Jiří Drahoš. „Doufáme, že je tento festival zláká i na školy příslušného typu a že se v budoucnu budou věnovat vědě.“

Od zemětřesení po taje lidského mozku

Mottem letošního ročníku je Energie vědy. „Energie je síla a vůle k činům, k vědeckému výzkumu i k vědeckým objevům. Festival Týden vědy a techniky umožní energii vědy poznat,“ doplnil Drahoš.

Dny otevřených dveří uspořádá 50 ústavů akademie a pracoviště partnerských organizací. Otevřeny budou elektrárny generálního partnera festivalu Skupiny ČEZ. Festival zahrnuje i přednášky zahraničních vědců, a žáci se tak mohou dozvědět něco více o záhadě hmoty ve vesmíru a čerstvě objeveném Higgsově bosonu nebo o tom, proč nejde předvídat zemětřesení.

S vědou a vědci mohou návštěvníci nahlédnout do tajů mikrosvěta i lidského mozku, nahlédnout do samého nitra sopek a do oceánských pouští, do vzdálených koutů sluneční soustavy, zamyslet se nad změnami klimatu, ale i odhalit tajemství DNA a pokusit se najít nové léky. „Zkuste si vědu na vlastní kůži,“ zvou pořadatelé.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)