Langer podpořil Nečase, vláda má ale změnit politiku

Brno – „Jmenuji se Ivan Langer a jsem řadový člen ODS. A nepřišel jsem nikomu dávat jakékoliv, a už vůbec ne hraběcí rady,“ zahájil své vystoupení v diskusi Langer. Prohlásil, že ačkoliv mu to nikdo nevěří, do vlády už znovu nechce. Vládnutí jako takové se navíc podle něj pro ODS nesmí stát fetišem či cílem samo o sobě. Vládnutí má být především prostředkem, jak účinně hájit zájmy vlastních voličů, a kongres by tak měl proměnit stranické grémium v akceschopný orgán a změnit obsah vládní politiky i způsob její prezentace.

Kongres ODS by proto podle Langera, někdejšího mocného místopředsedy ODS a ministra vnitra, měl jasně říci, jaké jsou priority ODS plynoucí z programu, a pověřit předsedu strany, aby tyto priority prosadil s koaličními partnery. „Pokud to nebude schopen prosadit, dejme vedení ODS mandát k předčasným volbám,“ myslí si Langer, vnímaný jako zákulisní spoluhráč předsedy Nečase. 

Ivan Langer (ODS)

„Čas pracuje proti nám. Příště už to u voleb bude červená karta. Dejme voličům signál, že na ně myslíme a prosazujeme jejich zájmy.“

„Lepší než vláda ve stavu klinické smrti je postavit se před voliče a položit jim naléhavou otázku: Jdete do toho s námi?“ poznamenal. Nynější podoba vládnutí však podle něj znamená, že občanským demokratům se krátí čas. Příští volby pak straně neukážou žlutou kartu, jako nynější prohrané volby krajské a senátní, ale kartu červenou, a to nejen pro ODS, ale pro celou občanskou pravici.   

Předpokladem pro úspěšnou vládní obhajobu voličských zájmů je přitom podle Langera fungující strana. Předseda má mít funkci ideového lídra, první místopředseda má stranu prakticky řídit a dva další místopředsedové by měli mít na starosti stranickou zahraniční politiku a vzdělávání a práci s lidskými zdroji. Čtvrtého místopředsedu prý strana ani nepotřebuje.