Fuksa: Pro další jednání o daňovém balíčku máme silný mandát

Brno – Neúspěšný kandidát na předsedu ODS Ivan Fuksa je toho názoru, že pro další vyjednávání o daňovém balíčku mají nespokojení poslanci ODS pro svůj postoj silný mandát. Výsledek volby předsedy interpretoval Fuksa před novináři tak, že názor rebelů podpořila skoro třetina delegátů kongresu a možná tedy i třetina stranické členské základny.

„Já to vnímám jako úspěch,“ komentoval svou dopolední prohru v boji o předsednické křeslo s tím, že pro něj osobně dnešek znamená v politice ODS nový začátek, nový start. Kongres by se podle něj měl vyjádřit k tomu, zda má strana pokračovat v politice zvyšování daní, či se „držet toho, co máme ve volebním programu, tedy nezvyšování daní“.    

Miroslava Němcová

„Je to vzkaz, že ve sněmovně budou (rebelové) postupovat stejně neústupně jako dosud, že kongres ho (Fuksu) sice nezvolil, ale on má v ruce ten trumf toho hlasu.“

Šest nespokojených poslanců ODS už několik týdnů trvá na tom, že z vládního balíčku daňových změn musí zmizet zvyšování daně z přidané hodnoty, neuspokojil je ani Nečasův kompromisní návrh, aby se příští rok zvýšila jen spodní sazba daně ze 14 na 15 procent a horní zůstala na procentech dvaceti. Poslanec Radim Fiala již proto ODS opustil.      

Fuksa novinářům také řekl, že si s předsedou vlády nerozumí jen v otázce zvyšování daní. Ve srovnání s cíli ODS a jejím volebním programem je prý konkrétní souboj o balíček „skutečná marginálie“. Ve snaze postavit stranu v příštích letech na nohy, tak aby byla do dalších voleb důstojným partnerem a soupeřem pro ostatní strany, jsou prý jejich budoucí kroky v 90 procentech shodné. 

Rozhovor s Miroslavou Němcovou (zdroj: ČT24)