Balíček prošel, vláda přežila. Daně vzrostou

Praha – Poslanci schválili 101 hlasy konsolidační daňový balíček, s nímž vláda spojila hlasování o důvěře. Vláda tedy toto hlasování ustála, přijatý balíček nyní míří do horní parlamentní komory. Proti se zvedlo 93 poslaneckých rukou. Zákonodárci o balíčku diskutovali několik hodin, zvažovali možnost hlasovat o návrhu po jménech proto, že byl spojen s hlasováním o důvěře vládě. Nakonec ale přistoupili ke standardnímu hlasování prostřednictvím elektronických zařízení.

„Byl schválen ve vládním znění, to znamená, že toto je jedno z hlasování, které potvrdilo vládě důvěru,“ prohlásil ihned po hlasování premiér Petr Nečas (ODS). Podle Nečase nebylo hlasování po jménech nutné, kdo jak hlasoval se dá snadno dohledat na stránkách sněmovny.

Radim Fiala se jako jediný při hlasování zdržel, Josef Dobeš hlasoval, jak avizoval, pro vládní návrh. Koalici chyběl omluvený Jiří Besser (TOP 09 a Starostové). Nepřihlášení zůstali při schvalování čtyři poslanci, a sice bývalí poslanci ODS Pavel Bém a Michal Doktor, exposlankyně VV Kristýna Kočí a vazebně stíhaný poslanec David Rath, toho času nezařazený. Milan Šťovíček, kterého VV vyloučily ze svého poslaneckého klubu, hlasoval pro balíček, stejně jako nezařazený poslanec Jaroslav Škárka.

Trio rebelů se vzdalo mandátu, přišel i odsouzený Pekárek

Na začátku schůze se trio rebelů z ODS - poslanci Tluchoř, Šnajdr a Fuksa - vzdalo mandátu. Nespokojenci z řad ODS složili mandát jedním ze způsobů, který jim umožňuje jednací řád, a to prohlášením před plénem sněmovny. Do dolní komory za ně nastoupili exposlanec Pavel Bohatec, náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek, který byl letos v květnu nepravomocně odsouzen na šest let do vězení pro podezření z korupce. Koalice prosadila, že sněmovna bude moci o zákonech jednat do noci.

Lhůtu pro projednání zákona, s nímž vláda spojuje svou důvěru, určuje ústava. Na to, zda se vztahuje jen na tři čtení ve sněmovně, anebo je třeba do ní započítat i dobu potřebnou k přehlasování případného senátního veta, ale panují odlišné názory. Předseda KSČM Vojtěch Filip proto nevyloučil, že konečné slovo bude mít Ústavní soud: „Tři měsíce platí pro celý legislativní proces přijetí zákona a o tom výkladu ústavní pozice bude rozhodovat v každém případě i Ústavní soud.“

Při hlasování o další existenci vlády pomohli premiéru Petru Nečasovi dosud rebelující občanští demokrati Jan Florián a Tomáš Úlehla. Premiér Nečas tak považuje rezignací tří poslanců spor uvnitř ODS za vyřešený. Způsob, kterým poslanci svůj střet s vedením strany vyřešili, označil za „politicky poctivý a lidsky důstojný“.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura už před jednáním sněmovny předeslal, že daňový balíček podpoří všichni poslanci ODS, spolu s ním i důchodovou reformu a církevní restituce.

Petr Tluchoř: „Vážený pane premiére, milý Petře, vážená paní předsedkyně, milá Mirko. Přátelé, kamarádi. Bylo mi tady s vámi dobře a na základě Článku 24 Ústavy České republiky se vzdávám tímto mandátu.“

Marek Šnajdr: „Kdybych byl úplný politický nováček a nastupoval zde do této Poslanecké sněmovny úplně naivní, tak vám děkuji i za možnost poznání, že lidé pracovití, chytří, spolehliví, přátelští i naopak se vyskytují napříč politickým spektrem.“

Ivan Fuksa: „Přesvědčili jste nás, anebo my vás jsme přesvědčili, že tato rovnice nemá řešení. Nechceme se zachovat jako poslanec (Vlastimil) Tlustý, nechceme shodit vládu, a z toho důvodu jsem se i já rozhodl podle Ústavy České republiky na základě Článku 24 rezignovat na svůj mandát.“

Stanislav Křeček (ČSSD): „Bez pochyby lze očekávat, že senát daňový balíček vrátí, přestože je situace v současnosti velmi nejasná.“

Rebelové ODS
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Balíček v navržené podobě zvyšuje obě sazby daně z přidané hodnoty o jeden bod na 15 a 21 procent, omezuje výdajové paušály živnostníků a zavádí solidární zdanění vysokých příjmů.

Jak šel čas s balíčkem

16. března - Nečas oznámil, že od ledna 2013 by měly vzrůst sazby DPH na 21 a 15 procent. Zvýšení sazeb je dle něj nutné k udržení plánovaných schodků rozpočtu a dalšímu nezadlužování země.

23. května - Kabinet schválil balíček změn v daních. Předloha obsahovala i návrh na zavedení solidárního příspěvku pro lidi s příjmem nad zhruba 100 tisíc korun měsíčně. Součástí bylo i zrušení základní slevy na dani z příjmů pro důchodce pro roky 2013 a 2015. Ve stejném období se měly zrušit i stropy na pojistné u zdravotního pojištění.

13. července - Sněmovna přes odpor opozice schválila zvýšení DPH. Pro balíček hlasovalo 112 poslanců, z klubu ODS se dva, Marek Šnajdr a Jan Florián, zdrželi.

16. srpna - Senát podle očekávání vládní balíček zamítl.

18. srpna - Prezident Klaus v rozhovoru pro MfD řekl, že zvyšování daní v této době je ekonomická sebevražda.

5. září - Koalice ve sněmovně nedokázala přehlasovat senátní veto. Proti balíčku hlasoval i Tluchoř a pětice dalších poslanců ODS - Radim Fiala, Jan Florián, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Tomáš Úlehla.

6. září - Vláda předložila nový návrh daňového a stabilizačního balíčku, který obsahuje zejména často kritizované zvýšení DPH. Kabinet s návrhem současně spojil žádost o vyslovení důvěry.

15. října - Po volebním neúspěchu ODS Nečas přišel s kompromisem. Tluchoř o den později prohlásil, že Nečasův návrh problém neřeší a je „zoufale málo jako sebereflexe voleb“.

24. října - Sněmovna na návrh Miroslava Kalouska vrátila předlohu státního rozpočtu vládě k přepracování. Důvodem jsou neshody nad vládním daňovým balíčkem, který obsahuje řadu změn s dopadem na rozpočet.

4. listopadu - Kongres ODS vyzval rebelující poslance, aby respektovali většinové stanovisko sněmovního klubu a o reformách hlasovali v souladu se stranickými kolegy.

6. listopadu - Rebelující poslanci ODS oznámili, že umožní prosadit vládní daňový balíček. Jan Florián a Tomáš Úlehla vládní návrh podpoří, Tluchoř, Fuksa a Šnajdr se před hlasováním vzdali mandátu.