Mezi nakaženými virem HIV dominují homosexuálové

Praha – Testování bezdomovců, drogově závislých a migrantů na infekční choroby přineslo překvapivé výsledky. Mezi narkomany není mnoho nakažených virem HIV. Dominující skupinou pro toto onemocnění jsou homosexuálové a bisexuálové. Zmíněné skupiny lidí byly testovány v rámci projektu IMPACT ve čtyřech evropských městech, kromě Prahy také v Římě, Turíně a Bratislavě.

Mezi bezdomovci, narkomany a migranty žijícími v Praze se nejvíce vyskytuje virová žloutenka typu C, v menší míře pak syfilis. Tím největším překvapením je ale fakt, že HIV, které letos v Česku rekordně stoupá, se mezi touto skupinou testovaných lidí nevyskytovalo vůbec. Zaznamenán nebyl ani výskyt TBC.

„U HIV si myslím, že to souvisí hodně se strategiemi snižování rizik, které začaly hned po revoluci v devadesátých letech. Tam patří třeba výměna injekčního náčiní, která spolu s poučením vede k tomu, že se klienti chovají bezpečněji,“ podotkl vedoucí lékař Sananim Jakub Minařík. Výskyt onemocnění virem HIV podle něj jasně dominuje u homosexuálního a bisexuáního styku. Nakažených narkomanů už prý tolik není.

V projektu se dle vedoucího lékaře Sananimu testovalo celkem 864 lidí a prakticky se jednalo pouze o uživatele drog. Poměrně malou část toho tvořili migranti. „Testování jsme lidem nabízeli, pobídek jsme příliš využívat nemuseli. V ostatních evropských městech dopadly výsledky HIV o něco hůř, a to především v Itálii,“ dodal Minařík.

Rozhovor s Jakubem Minaříkem (zdroj: ČT24)