V Česku se léčí deset uprchlíků ze Sýrie, někteří tu mohou být i rok

Praha - V českých nemocnicích se léčí další syrští uprchlíci. V rámci programu Medevac přivezl letecký speciál z jordánského hlavního města Ammánu čtyři děti a šest dospělých. Dva těžce zranění dospělí se budou v Česku léčit možná až rok. Děti mají především vrozené vady či jiné potíže.

Lékaři vybírali desítku pacientů mezi osmdesáti zraněnými. Zvolili ty, kteří by v Jordánsku neměli na podobnou operaci šanci. Zranění lidé také nemají mít žádnou nemoc, která by zkomplikovala provoz českých nemocnic. „Jsou to střelná poranění a jsou částečně infikovaná,“ popsal stav dvou nejhůře zraněných mužů traumatolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Burget. Na uprchlíky podle něj často při pokusu přejít hranice střílejí vojáci syrských vládních sil.

Zhruba osmiměsíční holčička Huda přiletěla do ČR spolu s otcem, aby podstoupila operaci nohy. „V době, kdy její matka byla těhotná, došlo k bombardování a ona předčasně porodila. Holčička má pokřivenou nohu v důsledku předčasného porodu a těžkých podmínek… Pokud by poměrně brzy nepodstoupila operaci, nemohla by vůbec chodit,“ uvedl její otec.

ČR dala letos na pomoc syrským uprchlíkům 14 milionů korun

Přepravu pacientů česká armáda zajišťuje na základě žádosti ministerstva vnitra. Letecký speciál přivezl do Ammánu i humanitární pomoc shromážděnou Syřany žijícími v ČR. Do Jordánska dovezl zejména léky, zdravotnické a hygienické potřeby a dětskou výživu. Materiální pomoc bude distribuována prostřednictvím společnosti Člověk v tísni a s ní spolupracujících organizací mezi Syřany v Jordánsku i do samotné Sýrie.

V rámci programu Medevac se už v Česku dříve léčili dva zranění Syřané. Oba už jsou zdraví a vrátili se zpět. Program Medevac pomohl i nemocným a zraněným z jiných zemí, například z Barmy.