Žena upozornila na praktiky ČEZu, ocenil ji protikorupční fond

Praha - Nadační fond proti korupci udělil letos podruhé cenu za odvahu. S dvěma sty tisíci korunami ji obdržela Věra Ježková, která upozorňovala na praktiky kolem investic polostátní energetické firmy ČEZ. Upozornila na to, že dostavba elektrárny Prunéřov je údajně nevýhodná a zpochybnila tak jednu z největších investic ČEZu. Projekt za 25 miliard počítá s tím, že nedaleký důl bude elektrárně dodávat uhlí až 30 let. Podle Ježkové ale surovina dojde mnohem dřív. ČEZ tvrdí, že nic takového nehrozí.

„Začali se chovat velice arogantně, pak už na mě začali tlačit i různí lobbisté, abych o této skutečnosti mlčela. Teď se dá říci, že je to mezi mnou a ČEZem v podstatě boj, který jsem původně vůbec nezamýšlela,“ shrnula pro ČT vývoj událostí oceněná Věra Ježková. Fond prohlásil za obdivuhodné, že si Ježková, která je akcionářkou ČEZu, dovolila postavit zřejmě nejvlivnější organizaci v zemi.

Podle Ježkové a fondu bude kvůli nedostatku uhlí s velkou pravděpodobností zmařena investice do modernizace elektrárny Prunéřov. „Ztráta se bude pohybovat v řádu mnoha miliard korun. Veřejná zakázka byla přidělena společnosti Škoda Power, a to v době, kdy byl ředitelem společnosti ČEZ Martin Roman,“ uvedl fond. Připomněl spekulace, podle nichž někdejší šéf ČEZu Roman stojí i za Škodou Power.

Roman řídil Škodu Holding v letech 2000 až 2004, firmu stabilizoval před jejím prodejem skupině Appian. Poté se stal generálním ředitelem energetické společnosti. Z informací dříve zveřejněných MfD vyplývá, že v některých firmách, přes které tekly prostředky na nákup Škody skupinou Appian, figurovali i tehdejší manažeři Škody v čele s Romanem.

V reakci na tvrzení, že investice do Prunéřova bude pravděpodobně zmařena, ČEZ uvádí, že není pravdou, že by důl Nástup Tušimice měl nedostatečné zásoby uhlí pro dodávky obnoveným blokům v elektrárně. „Skutečnost je taková, že zásoby hnědého uhlí v dobývacím prostoru Tušimice byly ověřeny již v roce 2010 odborným výpočtem zásob, který byl projednán a schválen ministerstvem životního prostředí,“ tvrdí mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Elektrárna by též měla mít nižší výkon a její provoz se bude utlumovat před definitivním odstavením, dodal.