Poslanci přikývli veřejným smlouvám

Praha - Předlohu, podle níž by instituce musely povinně zveřejňovat všechny smlouvy v registru vedeném úřadem vlády, podpořili poslanci v prvním čtení. Nezveřejněná smlouva by podle předlohy nebyla účinná. Autoři od novely očekávají, že povede k větší průhlednosti a hospodárnosti při nakládání s veřejným majetkem a penězi. Předloha míří do ústavně-právního výboru a do výboru pro veřejnou správu. Dolní komora by také měla provést personální změny v některých výborech a mohla by se dostat k normám v závěrečném schvalování - například novela, jež ruší stropy u odvodů na zdravotní pojištění.

Smlouvy by podle novely musely zveřejňovat všechny instituce, které podléhají zákonu o svobodném přístupu k informacím. V režimu tohoto zákona by se zveřejňovaly i smlouvy - lidé by už o ně nemuseli úřady jednotlivě žádat. Registr by umožňoval dálkový přístup prostřednictvím internetu.

Před konečným hlasováním je komunistická novela, jež ruší stropy u odvodů na zdravotní pojištění. Podobné ustanovení, ač s omezením na následující tři roky, je už ve schváleném vládním daňovém balíčku.

Poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti: „Kvůli korupci a rozkrádání z veřejných prostředků přicházíme pravděpodobně každý o třetinu peněz ve své peněžence. Společnost se tedy musí nějak bránit… Když si vezmeme příklady z poslední doby, Opencard a Buštěhrad, jde v obou případech o smlouvy, které byly špatně nastaveny. Kdyby byly od začátku vyvěšeny, pravděpodobně by si toho někdo všiml mnohem rychleji… a věc by se i rychleji řešila.“

Oldřich Kužílek a Jakub Kopřiva ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)