Ubytování bezdomovců má svá pravidla, řada z nich proto volí ulici

Praha - Města plánují, jak se v nadcházející zimě postarat o lidi bez domova. Azylové domy a další zařízení, která takovým lidem pomáhají, ještě před nástupem mrazů navyšují své kapacity. V hlavním městě, kam se v zimě stahuje bezdomovců nejvíc, má být k dispozici až 1 500 míst.

V azylovém domě v pražském Karlíně bezdomovce učí, jak si z kartonů, palet či fólií v nouzi postavit alespoň dočasné bydlení. Jednoduchý azylový příbytek zvládnou dva lidé postavit asi za hodinu, větší skupiny i za dvacet minut. „Základní požadavek je, aby to nestálo moc, aby to stálo třeba do sta korun,“ řekl architekt Štěpán Toman.

Na zimu se s bezdomovci chystají také jednotlivá města. Při minus pěti stupních chce Praha nabídnout třeba přespání na lodi Hermes zdarma. Při ještě větších mrazech připraví další stovky míst. „Při teplotě minus deset - to byly třeba loni ty extrémní mrazy - v tu chvíli je Praha připravena poskytnout jednotlivé stany v různých kapacitách,“ poznamenal náměstek primátora Ivan Kabický.

V Česku žije podle odhadu asi 30 tisíc bezdomovců. Loni jich mrazy nepřežilo více než dvacet. Podle dat ze sčítání lidu využívá v celé republice služeb azylových domů a dalších sociálních zařízení více než 11 tisíc lidí.

Brno pro lidi v nouzi letošní zimu otevírá dvě nová zařízení. Celkem město i s ubytovnami Armády spásy a charity nabízí 160 míst k přespání. Někteří lidé přesto zatím raději zůstávají na ulici. „Spáváme po sklepích, spáváme, kde se dá,“ konstatovala Vilma Flachsová.

Kdo se chce schovat před zimou, musí se na druhou stranu chovat podle pravidel. Také do noclehárny v jihočeském Táboře nepustí nikoho, kdo pil alkohol. Tomu ale lidé dávají často přednost před teplou postelí. „Máme k dispozici osm lůžek a v současné době máme jen jednoho klienta,“ podotkla ředitelka G-centra Jaroslava Kotalíková.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)