Nastávající šéfka MPSV Müllerová: Chci stabilizaci

Praha – Odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) vystřídá ve funkci jeho stranická kolegyně Ludmila Müllerová. Nominaci TOP 09 potvrdil premiér Petr Nečas s tím, že do funkce ji prezident jmenuje v pátek. Informuje o tom server iDNES.cz. Müllerová nastupuje na post, který Drábek opouští kvůli trestnímu stíhání svého náměstka Vladimíra Šišky, a za cíl si klade zejména stabilizaci resortu včetně vyřešení sporného projektu sKaret.

„Ze svého pohledu bych jako dominantní viděla slova stabilizace a jistota, a to jak pro zaměstnance ministerstva práce sociálních věcí, tak i úřadů práce,“ uvedla Müllerová v ČT24. „Stabilizovat a vést do jistoty chci i naše klienty, třeba i příjemce sKaret. To je pro mě to nejdůležitější.“

Müllerová má ve funkci nahradit Jaromíra Drábka, který svou rezignaci oznámil začátkem října a ve funkci skončil k poslednímu říjnu. Důvodem byla kauza jeho letitého blízkého spolupracovníka a někdejšího prvního náměstka Vladimíra Šišky. Toho policie obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Drábek už několikrát zopakoval, že je přesvědčen o Šiškově nevině, z funkce ho ale odvolal.

Müllerová proto považuje za nutné – zejména s ohledem na náročnou agendu prvního náměstka – toto místo obsadit. „Jinak nepředpokládám žádné zemětřesení, protože si myslím, že odborné agendy MSPV fungovaly bez problémů.“

Ludmila Müllerová a MPSV

Někdejší politička KDU-ČSL a nyní TOP 09 působila na ministerstvu práce jako náměstkyně v letech 2002 až 2004. Pak byla zvolena do Senátu. Po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně. Vládní TOP 09 za Drábka navrhla po krajských a senátních volbách Müllerovou, spekulovalo se ale i o možném obsazení postu Helenou Langšádlovou či Petrem Gazdíkem. Nejčerstvější zvěsti ze sněmovních kuloárů dokonce hovořily o větší vládní rošádě s tím, že by na MPSV měl přesídlit stávající ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Nečas už dříve řekl, že se s Müllerovou sejde až po klíčovém hlasování ve sněmovně, které se odehrálo minulý týden. Schůzka se tedy uskutečnila až teď. Müllerová uvedla, že se s premiérem vzájemně informovali o svých pohledech na resort. Sám Nečas jej dobře zná, v minulém volebním období byl totiž ministrem práce v Topolánkově kabinetu. Podle Müllerové se jejich pohledy v zásadě nelišily a protínaly se.

„Projednal jsem s ní její představy o fungování resortu včetně toho, jak se postaví k některým diskutovaným projektům typu sKaret nebo kontrol tzv. švarcsystému,“ uvedl Nečas. „Na základě tohoto jednání jsem se rozhodl navrhnout panu prezidentovi Ludmilu Müllerovou ke jmenování ministryní.“

 Hlavní úkol? sKarta

Nová ministryně bude mít před sebou řešení několika sporných záležitostí. K nim patří i nové sociální karty, přes něž mají potřební dostávat peníze od státu. O sKartách, proti nimž se staví opozice, odbory či rada postižených, s premiérem také mluvili, sama ovšem toto téma neoznačila za dominantní.

Kritizované sociální karty provozuje Česká spořitelna, s níž má ministerstvo práce od letoška na 12 let smlouvu. Müllerová by se jako ministryně prý snažila hledat kompromisy a další řešení a vyjednávala by jak v koalici, tak s opozicí. Rozhodnutí bude podle ní především politické. „Vypovězení (smlouvy) určitě ne,“ uvedla s tím, že chce hledat cesty, jak povinné využívání sociálních karet regulovat, a to zejména v případě handicapovaných.

Ludmila Müllerová o sKartách

„V legislativě je zakotveno, že výplata dávek probíhá prostřednictvím sKaret, tady mnoho prostoru pro dobrovolnost není. Pakliže chceme změnit pohled na věc, chceme změnit legislativu, tak musíme toto rozhodnout v politické úrovni a musíme hovořit především s našimi koaličními partnery. V jaké podobě budou nakonec našim klientům sloužit, bude předmět dalšího vyjednávání s politickými stranami napříč politickým spektrem.“

Kritikou směrem k budoucí ministryni ale nešetří sociální demokraté. Tvrdí, že po dlouhém bezvládí na úřadě bude Ludmila Müllerová jen pokračovat v reformách, které označují za chybné. „Pokud vím, nikdy neprotestovala proti chybným krokům, kterých se Jaromír Drábek dopustil v oblasti sociálních reforem,“ upozorňuje šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Paní inženýrka Müllerová je vrcholně kompetentní nominant pro tuto pozici,“ oponuje její stranický místopředseda Miroslav Kalousek.