Středočeský kraj se připojil jako poškozený v Rathově kauze

Praha - Jako poškozený se připojil Středočeský kraj k trestnímu řízení v kauze bývalého hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha. V pondělí o tom rozhodla rada kraje. Případnou vzniklou škodu ani další podrobnosti úřad s ohledem na policejní vyšetřování sdělit nemůže.

„Rozhodnutím Rady kraje ze dne 12. listopadu 2012 se Středočeský kraj k tomuto trestnímu stíhání připojil,“ konstatovala krajská mluvčí Markéta Vítková. Zda přičiněním bývalého hejtmana Ratha, exposlance Petra Kotta nebo dalších aktérů případu vznikla hejtmanství konkrétní vyčíslitelná škoda, neuvedla.

Podle informací deníku Právo rada jmenuje ve svém prohlášení někdejšího poslance ODS Kotta. Jako náměstek pro zdravotnictví v Krajské zdravotní totiž fakticky řídil všechny středočeské krajské nemocnice, a tedy i zakázky na jejich rekonstrukci či dovybavení, uvedl server novinky.cz.

Kott se podle policie se svou partnerkou, ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou, podílel na machinacích se zakázkami ve středočeských nemocnicích. S Rathem nadále zůstávají ve vazbě.