17. listopadu se bude opět demonstrovat, proti vládě a za demokracii

Praha – V sobotu 17. listopadu se bude na Václavském náměstí opět demonstrovat. Odbory a sdružení seskupené v platformě Stop vládě chtějí dát hlasitě najevo nespokojenost s dosavadním vývojem země. Demonstrace pod heslem „Demokracie vypadá jinak“ začne v jednu hodinu pod sochou svatého Václava. Cílem akce není jen vyjádření nesouhlasu s vládní politikou. Už od jedenácti hodin proto budou pro zájemce připravené také informační stany, kde proběhnou debaty a setkání s odborníky. Pokud vláda nevyslyší názory lidí, platforma varovala, že situace ve společnosti může eskalovat násilím.

Kolem druhé hodiny se demonstranti vydají na pochod, který projde ulicí 28. října na Národní třídu. Zde akci ukončí vystoupení účastníků listopadového pochodu z roku 1989. „Chtěl bych vyzvat všechny, kteří jsou jako my nespokojeni se současnou vládní politikou, aby přišli a svůj nesouhlas dali najevo,“ uvedl místopředseda ČMKOS Václav Pícl. Počet lidí, kteří přijdou na demonstraci, nechtěl odhadovat. Účast je podlě něj dobrovolná. Oproti protestu, který proběhl 21. dubna, tentokrát odboráři do Prahy sváženi nebudou. Tehdy proti vládním reformám protestovalo zhruba 100 000 lidí.

„Pokud bychom to počítali podle nespokojených občanů, tak si myslím, že by nám Praha nestačila,“ poznamenal předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. Na brífinku upozornil, že do České republiky vstupuje otevřenými dveřmi druhá vlna krize: „Místo toho, abychom se věnovali ochraně pracovních míst, tak se věnujeme tomu, jak vylít ze státního rozpočtu další desítky miliard korun.“ Vyzdvihl především církevní restituce a druhý pilíř důchodové reformy, který podle něj nepomůže nikomu s výjimkou vlastníků fondů.

Jiří Hromada, prezident Herecké asociace: „Najednou se zapomíná, kam jsme chtěli společně se studenty a s celým národem dospět… Chceme jednoznačně říct: 'Vraťte nám stát, vraťte nám lidská práva, vzdělání a kulturu. V této souvislosti nám také vraťte kompetentní ministerstvo kultury.'“

Josef Středula, předseda odborového svazu KOVO: „Česká republika nevzkvétá a někdy máme pocit, že už ani moc hezky nevoní. Kdo to přinesl, nejsou běžní občané ani odbory, ale politici… Nechceme takto dál pokračovat. Jeden z mála způsobů, jak to jde udělat, jsou předčasné volby.“

Na Václavském náměstí chce vyjádřit svůj nesouhlas s vládou a stavem demokracie také iniciativa ProAlt. „Neoliberální vládnutí je v dlouhodobé krizi, neboť prokazatelně nefunguje, škrty nejsou funkční, neřeší zadlužení společnosti, ale naopak jej prohlubuje… Obyvatelé České republiky si nepřejí politiku škrtů, která žene čím dál více lidí do chudoby,“ uvedla na brífinku členka ProAltu Nikol Šimandlová. Neoliberální vláda Petra Nečase podle ní vládne téměř od počátku s výrazně narušenou legitimitou: „Způsob hlasování z průběhu minulého týdne je vrcholem drzosti a arogance moci.“

V čele demonstrace pojede alegorický vůz

17. listopad je bytostně spjat se studenty, kteří podle iniciativy Za svobodné vysoké školyna demonstraci rozhodně chybět nebudou. Protestovat budou hlavně proti zavádění školného a zápisného, které podle nich nic neřeší. V čele demonstrace budou mít i svůj alegorický vůz. Na pódiu v sobotu promluví také hlavní mluvčí studentského odborového hnutí z kanadského Quebecku Jeremy Bedard Wien. Studenti se s ním mohou setkat už v pátek od 17:00 při debatě na půdě pražské filozofické fakulty.

Demonstrace se netýkají jen Prahy, ohlášené protestní setkání proběhne také na Masarykově náměstí v Ostravě. V Brně letos žádné protivládní demonstrace zatím hlášené nejsou, policisti ale v pohotovosti budou, protože 17. listopad si totiž pro svůj průvod vybrali extremisti.

Minsitr obrany Alexandr Vondra:

„V naší zemi může demonstrovat, kdo chce, jak chce. K tomu máme dneska zákony a svobodu.“